Пропускане към основното съдържание

Мирослав Найденов: Няма да спрем търговията с дървесина на Стоковата борса!

Няма да спрем търговията с дървесина на Стоковата борса, каза на извънредна пресконференция днес земеделският министър Мирослав Найденов.

Поводът за позицията му беше днешният протест на представители на дървопреработвателния бранш срещу решението дървен материал да се продава през Софийската стоковата борса.

Представители на малки и средни фирми изразиха опасения, че решението ще ги принуди да купуват материал от спечелили участници в борсовата търговия и по този начин ще закрие бизнеса им.

От първата сесия на Софийската стокова борса са реализирани 158 000 кубически метра дървесина, съобщи министър Найденов и посочи, че преди 150 000 кубика са щели да се реализират в рамките на 150 или 200 търга.

Найденов повтори тезата си, че търговията с дърва трябва да отиде на борсата, защото ще осигури прозрачност на сделките. Запазва се решението 50 на сто от дървесината да се предлага на борсата, останалите 50 на сто - чрез търгове.

„Като говори БСП за гори, първото, което хрумва на нормалния човек, е заменка. Дълги години гората е била управлявана на следния принцип – заплата малка, но гора голяма“, посочи Найденов по повод критиките на левицата.
„Имаме много къса памет – тези хубавци, тези крадци, които откраднаха българската гора чрез заменки, те да ми говорят за гора. Щели да ме плашат, да ме съдят за обида. Няма обида, тях обществото ги посочи. Те заменките ги направиха пред очите на обществото“, посочи Найденов.

„Те нямат моралното право. Заради техните безобразия и безчинства в горите, заради това, което направиха, ние в момента водим дело с ЕК и сме заплашени от санкции за стотици милиони“, изтъкна министърът. По думите му „тези, които говорят от парламента, не са стъпвали в гората“. Тук са хората, които не са слизали от гората. Тези хора искам да чуя, а не - Нинова и компания. Още едно дело да ми заведе, ако иска”, каза Мирослав Найденов.
„Рейтингът на съответния министър е пропорционален на исканията за оставки, посочи той по повод искането, отправено от парламентарната трибуна от Коалиция за България. Виждате - на кои искат най-много. И високите дървета ги брулят“, каза министърът.

„Исках да чуя тези хора, които мъкнат трупите от гората, и знаят за какво става въпрос. Заради тези хора, правим тези неща, а не заради схемата, която беше до момента. Отговарям едно на БСП: Каквото са казали тези хубавци – да се сетят за заменките", подчерта министърът.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.