Пропускане към основното съдържание

Пресата днес

Скандалите и уволненията в сферата на здравеопазването са водещи за всички вестници на 22 февруари.

"Фармацевтичната война доведе до уволнението на двама здравни шефове" е водещото заглавие за "Сега".
Директорът на "Софарма” Огнян Донев си призна, че продава медикаменти на почти три пъти по-ниски цени в съседна Турция, отколкото в България. Това стана ясно в понеделник в предаването "Гореща точка" по ТV7, пише "Монитор".

Донев опита да се оправдае, че прилагал тази тактика, тъй като на турския пазар все още не познавали продуктите му и ниските цени са единственият шанс да се наложи там.

В интервю за "Стандарт" експертът в областта на фармацевтичната политика Тони Веков казва: "Политика на самия производител е в коя държава на какви цени да продава. Въпросът е, че в случая "Софарма" е взела решение да регистрира много ниски цени в Турция и Сърбия и съответно да реализира много голяма печалба там. И това за чия сметка става? За сметка на високите цени в България.

Буквално погледнато, ние плащаме евтините лекарства на турските граждани. Аз не твърдя, че това е незаконно, но тук говорим вече за етиката на ценообразуването в нашата страна на този производител”, твърди Веков и допълва:

"Можем да кажем, че "Софарма" прави дъмпинг на цените в Турция и Сърбия. Тук става дума за три пъти по-ниски цени, не за 3 или 30 процента, те са 300 пъти по-ниски. Мога да ви кажа обаче, че в Русия същите тези лекарства на "Софарма" се продават до два пъти по-евтино."

В отговор на друг въпрос Веков признава: "Убеден съм, че Гергана Павлова е сложена в министерството и касата, за да изпълнява една функция - и тя е да защитава корпоративните интереси на "Софарма". Няма никаква друга функция там."

Монополът в лекарствата е заплаха за пациентите, категорично заявява за "Телеграф" Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той призовава държавата да направи секторен анализ на цялото снабдяване с лекарства в страната.

Болниците, които чрез писма в понеделник се обявиха в защита на подалата оставка шефка на здравната каса Нешева, дни по-рано са се сдобили със значително по-големи бюджети за 2012 г., твърди "Труд". Това показват "прогнозните стойности за дейността на лечебните заведения за т.г.", изготвени от регионалните здравни каси. Тези увеличени бюджети са били разгледани и подписани от Нешева, става ясно от документите, с които вестникът разполага.

Темата на "Труд" констатира, че основните горива са поскъпнали двойно, че и отгоре, през последните 10 години. В началото на 2003 г. литър бензин А95 е струвал 1,30 лв., в момента горивото се продава за 2,56 лв., т.е. най-масовият бензин е увеличил стойността си с 97 на сто.

При дизела скокът е с внушителните 125 процента - от 1,20 лв. на 2,71 лева.

В същото време за последните 10 години в България се е акумулирала инфлация от 62 процента, което показва, че ръстът на цените на горивата изпреварва поскъпването на живота.

Стотици транспортни фирми фалират заради по-скъпо гориво, алармира "Класа". Ново увеличение на цените на автобусните билети с 5-8 процента се очаква до дни, допълва по темата "Преса".

Около 21 000 столични домакинства ще платят над 300 лева януарски сметки за парно, посочва на първа страница "Новинар". Сметките на други 260 000 абонати на "Топлофикация-София" са до 150 лева, а останалите 119 00 столичани ще трябва да извадят между 150 и 300 лева.

Данъчните в Кърджали разпродават коли и къщи на българи, работили в чужбина, без да са плащали там данъци и осигуровки, извежда под глава "Труд". Пет молби за принудително събиране на публични вземания са пристигнали в агенцията за приходите в родопския град. Те са от Германия, Белгия, Великобритания и
Гърция. Данъчните в ЕС имат право да си търсят дълговете във всяка държава от съюза и както се вижда, не се колебаят да го направят.

В Сърбия и България има признаци, че разрушителни наводнения ще причинят нови човешки жертви и щети на икономиката, съобщава"Монитор". Язовирни стени и диги ще пострадат особено тежко, също части от Централна и Източна Европа, които бяха парализирани от снега, може да бъдат изправени пред нови разрушения и жертви от наводнения при топенето на снеговете в началото на пролетта, предупреди Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия.

"Катастрофа грози язовир "Бели Искър", алармира на първа страница "Дума". Цунами застрашава природа и хора по долината на река Искър и Самоков, предупреждава председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването Ганчо Хитров.

Той подчертава, че ако не бъдат предприети спешни мерки за укрепяване на стената на язовира, има реална опасност за населението в района и за части от София.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.