Пропускане към основното съдържание

Унгарският парламент одобри фискалния пакт на ЕС

Унгарският парламент без много дебати прие резолюция, която позволява на правителството да се присъедини към новия фискален пакт на Европейския съюз, предаде агенция "Франс прес".

Резолюцията мина с 304 гласа "за" на управляващата партия "Фидес" и на социалистите в опозиция. Крайнодясната "Йоббик" гласува с 42 гласа "против", докато зелените се въздържаха.

Фискалният пакт, който лидерите принципно приеха през декември, призовава за вкарване на "златно правило" в националните конституции за балансирани бюджети. Договорът трябва да бъде приложен от 17-те страни от еврозоната, като останалите държави - членки на ЕС, могат да се включат към него.

На последния Европейски съвет през декември всички държави освен Великобритания заявиха, че са склонни да обсъдят предложението за пакта. Впоследствие обаче чешкият премиер Петр Нечас обяви, че е твърдо против новия договор за по-строга фискална дисциплина.

Унгарският премиер Виктор Орбан първоначално заяви, че страната му няма да се присъедини към фискалния пакт, преди Будапеща да е видяла окончателния вариант на текста. Той също така обяви, че текстът ще бъде приложен, след като Унгария се присъедини в еврозоната.

Пред парламента в понеделник премиерът заяви, че всички точки в пакта са приемливи за Унгария. Бюджетните мерки ще бъдат приложени на 1 януари 2013 г.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.