Пропускане към основното съдържание

България отбелязва 139 години от обесването на Васил Левски

В цяла България днес ще има възпоменателни церемонии по повод 139 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

С туристически поход "Последният път на Апостола" в Ловеч ще бъде отбелязана 139-годишнината от гибелта на Васил Левски. Походът започна от Туристическия информационен център в квартал "Вароша”, а крайната точка е Къкринското ханче, където в 10.00 ще бъдат поднесени цветя.

По-късно в катедрален храм "Света Троица" ще бъде отслужена панихида. Венци и цветя ще бъдат поднесени и пред паметника на Васил Левски в Ловеч.

В Троян също ще се състои традиционен поход "По стъпките на Левски", който ще тръгне от паметната плоча на хана на Васил Спасов в 11.30 часа. Преди това програмата предвижда панихида за йеродякон Игнатий в църквата "Света Параскева-Петка".

Със заупокойна молитва и ритуал по поднасяне на венци и цветя в Бургас ще бъдат отбелязани 139 години от обесването на Васил Левски. От 11.00 часа пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Приморски парк ще бъде отслужена заупокойна молитва, а след това ще се състои тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя.

С панихида от 17.00 до 17.30 часа в храма "Света София" ще започнат честванията в София в неделния ден, съобщават от Столична община.

От 17.40 до 18.00 часа се организира литийно шествие от храма "Света София" по ул. "Московска" до паметника на Васил Левски, където ще се състои възпоменателна церемония.

Във връзка с провеждането й и последващ митинг се забранява се престоят и паркирането на превозни средства от 8.00 до 19.00 часа в северната част на пл. "Св. Ал. Невски", (където се закриват базарите за художествени произведения), на ул. "Московска" (между бул."Васил Левски" и ул."Г.С. Раковски"), бул. "Янко Сакъзов" –(между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски"), ул. "Дунав" (между пл. "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска").

От 15.00 до 19.00 часа се забранява престоят и паркирането по бул. "Васил Левски" (между ул. "Оборище" и бул. "Княз Ал. Дондуков"), ул. "Оборище" (между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С.Раковски"), ул. "11-ти август" (между бул. "Княз Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски"), ул. "15-ти ноември" (между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски").

От 15.00 до 22.00 часа се забранява влизането на превозни средства в двете посоки по бул. "Васил Левски" (между ул. "Оборище" и бул. "Кн. Ал. Дондуков"), бул. "Янко Сакъзов" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски", ул. "Московска" между бул."Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски", ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски", ул. "11-ти август" между бул. "Кн. Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски", ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски", ул. "Дунав" между пл. "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска".

От 15.00 до 22.00 часа се забранява влизането на превозни средства по бул. "Васил Левски" при бул. "Цар Освободител" в посока ул. "Оборище" с изключение на автобусите от линии 9, 280 и 306, бул. "Янко Сакъзов" при бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", в посока ул. "Кракра", с изключение на трамвайните мотриси от линии 20, 22 и 23, ул. "Врабча" при ул. "Дунав", в посока бул. "Васил Левски".

Частично се променят маршрутите на тролейбусни линии 1, 2, 4 и 11 от 15.00 до 22.00 часа. Промяната при тролейбуси 1 и 2 е от бул. "Васил Левски" обратен завой при кино "Одеон", по бул. "П. Евтимий" и след това по маршрута.

При линии 4 и 11 промянатае от бул. "Цар Освободител", по бул. "Васил Левски", ул. "Ген. Гурко", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Цариградско шосе" и по маршрута си. Тролейбусите от линия 11, преминали в участъка между паметника на Васил Левски и Сточна гара в периода от 16.00 до 22.00 часа, ще изчакват на Сточна гара.

Тролейбусите 1, 2 и 4, които остават в участъка от ж. к. "Х. Димитър" до ж.к. "Левски Г" ще се движат от ж. к. "Х. Димитър" по ул. "Ильо войвода" до ж. к. "Левски Г".

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.