Пропускане към основното съдържание

Сините поискаха оставката на Стефан Константинов

СДС поиска оставката на министъра на здравеопазването Стефан Константинов заради скандалите с бонусите в неговото ведомство, обяви депутатът Ваньо Шарков.



Според ръководството на сините министърът е излъгал, че 90% от парите, раздадени като бонуси през 2011 г., са били за спешната помощ и с това е излъгал всички български граждани.

"Министърът на здравеопазването излъга и стовари отговорността за раздадените бонуси върху системата за Спешна помощ. Хората които работят в най-тежките условия в здравеопазването, получават най-мизерното заплащане, търпят мълчаливо всички критики за неудачите на липсващата здравна реформа, бяха обявени като получатели на допълнително материално стимулиране", обяви Шарков.

В СДС са убедени, че по този начин Стефан Константинов се е опитал да прикрие къде точно са отишли раздадените в Министерството на здравеопазването 2,5 млн. лева като бонуси.

"Сините" обявиха, че имат информация за проверка от Европейската комисия по отношение на освободения по-рано през деня заместник-министър на здравеопазването Гергана Павлова за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична кампания.

Депутати от Синята коалиция заявиха още, че са изпратили писма до две комисии - за защита на потребителите и за защита на конкуренцията, с искане да проверят ценообразуването и цените на медикаментите, плащани с публични средства от НЗОК и от МЗ през последните пет години, както и дали има създадено монополно положение на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия.

От партията отхвърлиха обвиненията разпространени в публичното пространство, че имат лобистки интереси в областта на търговията с лекарства.

Председателят на СДС Мартин Димитров обяви, че от партията ще направят искане по Закона за достъп до публична информация за данните за раздадени средства като допълнително материално стимулиране в още няколко министерства, в които досега им е отказана тази информация.

Исканията ще са до министерствата на икономиката, на културата, на труда и социалната политика и на регионалното развитие и благоустройството.

"Ако не ни я предоставят, ще заведем дела в съда", закани се Мартин Димитров.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.