Пропускане към основното съдържание

Файненшъл таймс: Имигрантите идват не за помощи, а да работят

"Файненшъл таймс" публикува статии за българите и румънците

"Файненшъл таймс" публикува статии за българите и румънците
Британският финансов всекидневник "Файненшъл таймс" публикува серия от статии, посветени на опасенията на британците от вълна от български и румънски имигранти към Великобритания и на реакциите на тези притеснения.


В редакционна статия, озаглавена "Британски мигранти", изданието посочва, че българите и румънците ще поемат към Германия, където перспективите за работа са по-блестящи, или към Италия, където се чувстват в културен план повече като у дома.

Имигрантите идват във Великобритания не да живеят от подаяния на правителството, а да работят.

Официалните статистики показват, че само 7 процента от имигрантите получават помощи при безработица в сравнение със 17-те процента от родените във Великобритания хора.

"Тези хора вършат работа, която британските работници пренебрегват, те прибират реколтата или работят в хотели или в сектора на здравеопазването, където недостигът на работна ръка е голям.", пише изданието.
"Великобритания може да бъде горда от успеха на своето мултикултурно общество. Полските жени, които дойдоха в страната след 2004 г. допринасят най-много за настоящия взрив на раждаемостта във Великобритания", посочва изданието в статията.

В друга статия пред вестника говори румънският посланик във Великобритания Йон Джинга, който подчертава, че страната му е в началото на икономически подем и затова към Великобритания няма да потегли поток от румънски имигранти.

Британската икономика миналата година може би е имала нулев растеж, докато румънската е отчела 2,5-процентен растеж през 2011 г. и 1,7-процентен през 2012 г., посочва посланикът като пример, че румънската икономика се възстановява по-бързо от другите европейски икономики и румънците ще предпочетат да останат у дома

В трета статия вестникът припомня, че според български експерти българите пък по традиция предпочитат Испания, Гърция, Германия и Италия. Миналата година Ирландия отвори пазара на труда за българи, но те не наводниха тази страна, казват експертите.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.