Пропускане към основното съдържание

Преглед на пресата за деня

Преглед на пресата за деня
Развръзката на делото за убийството на 21-годишната Женя е сред водещите теми на съботните вестници.



"Варненският окръжен съд постанови доживотни присъди за убийците на 21-годишната Женя Тодорова.
Петър Ангелов получи доживотна присъда за умишлено убийство на Женя Тодорова, извършено по особено жесток начин. Петър трябва да заплати и по 200 000 лева на родителите на убитата Женя или общо 400 000 лева за нанесени неимуществени щети, както и разноските по делото, които са в размер на 16 000 лева.
Съдът постанови първоначално Петър да излежи присъдата си при специален режим. Светла Тодорова бе осъдена за подбудител на убийството, че е давала съвети как да бъде ликвидирана племенницата й. Тя също ще трябва да заплати общо сумата от 400 000 лева за причинени неимуществени щети на семейството на Женя Тодорова.
Двамата могат да обжалват присъдата пред Апелативния съд в 15дневен срок..." - в „Труд".

„Подбудителката на престъплението - Светлана Тодорова, която е леля на жертвата, и физическият извършител Петър Ангелов се разминаха с най-тежкото наказание - доживотен затвор без замяна. Мотивът на докладчика по мегаделото Трайчо Атанасов е, че Светлана е майка на малки деца, а убиецът Петър е млад. Съдията с особено мнение посочи, че голямата дъщеря на лелята - Даниела, посветена през цялото време в пъклените й намерения, е равнопоставен съучастник и прокуратурата трябва да реши дали да повдигне обвинение срещу нея.
"Ще обжалваме присъдата. Тя не е справедлива. За главната инициаторка Светла искаме доживотен затвор без право на замяна", казаха родителите на убитата Женя. "Светла имала деца, а аз как да видя моето дете", изхлипа на финалана процеса бащата Венцислав Тодоров..." - в. „Стандарт".

„Убийството на Женя Тодорова бе извършено на 27 септември 2012 г. по особено мъчителен за жертвата начин. Жертвата е получила 77 удара с нож.
Според съдебния състав подсъдимите по това дело е трябвало да бъдат трима. Освен двамата осъдени за убийството, е трябвало да отговаря и дъщерята на Светла Тодорова - Даниела. Съдът счете, че 15-годишната Даниела Тодорова е класически помагач за престъплението и би следвало да носи наказателна отговорност, но прокуратурата има правомощията да прецени отговорността на всеки един и да повдигне обвинение.
По време на разследването Петър Ангелов призна вината си и е поиска съкратено съдебно следствие. Светла Тодорова обаче отричаше да е поръчала убийството.
По време на делото стана ясно, че Светла била в конфликт с брат си заради наследствената къща на варненската улица "Лоза", която не успели да се разберат как да поделят. Именно заради къщата тя поръчала убийството на племенницата си, като платила 1500 лева на Петър Ангелов.
Пред медиите родителите на убитото момиче заявиха, че приемат присъдата на Петър Ангелов, но имат намерение да обжалват присъдата на Светла Тодорова. За нея те ще искат доживотна присъда без замяна, защото независимо че тя не е убила лично детето им, според тях носи по-голямата вина.
Майката на Женя Ренета Тодорова заяви още, че заради едната любов Петър е отнел живот, тя намира момчето също за жертва на обстоятелствата. За Светла Тодорова Ренета бе категорична, че тя никога няма да се промени и че заслужава да остане в затвора, защото след 30 години може да излезе на свобода." - в. „Дневник".

„Петър Ангелов доубил Женя Тодорова с метална химикалка, защото ножът, с който й нанесъл 77 удара, се счупил...
Със смъртта на Женя лелята става наследница на останалата част от общия имот, който роднините делели.
Светла, която е сестра на бащата на Женя, криеше лицето си в залата с палтото. Тя не признава вината си. Петър обаче разказва пред полицаите всичко около подготовката на убийството, за което Светла му дала 2000 лв. Твърди, че е бил дрогиран и съжалява.
Родителите на убитата Женя - Ренета и Венцислав, бяха допуснати вчера като частни обвинители...
"Искам доживотна присъда без право на замяна, нищо друго нито от държавата, нито от Господ. За мен животът свърши", изплака майката Ренета. Тя дала всичко от себе си да отгледа дъщеря си след смъртта на другото си дете..." - в. „24 часа".

Отношенията на страната ни с партньорите от ЕС отново са на страниците на всекидневниците. Този път - във връзка с достъпа до британския пазар а труда и „спестената" резолюция за законността в България.

„В отговор на започналата кампания във Великобритания срещу работниците имигранти от България и Румъния зам.-посланикът на островната държава у нас Катрин Барбър обяви, че след 1 януари 2014 г. българите свободно ще могат да търсят препитание на Албиона.
"Британският пазар на труда след 1 януари 2014 г. ще бъде напълно отворен за всички граждани на ЕС и няма да има разлика между един българин или един французин например. Това е позицията на правителството, всичко друго е спекулация", заяви тя пред Би Ти Ви. И посочи, че премиерът Дейвид Камерън и вътрешният министър Тереза Мей никога не са споменавали, че се предвижда удължаване на ограниченията за българи и румънци и през следващата година.
Основната грижа на британските политици според Барбър е да защитят социалната система на страната от организирана злоупотреба на имигрантите. "Искаме да привлечем тези хора, които искат да работят, а не да живеят на помощи. Но при всички случаи ще има еднакви права за всички", увери дипломатът. По повод скандалното изявление на британския евродепутат Найджъл Фараж, че ако е българин, веднага би си стегнал багажа за чужбина, Барбър изтъкна, че той не е в правителството и думите му не бива да се приемат като официална позиция. Посланикът на България в Лондон Константин Димитров също омаловажи черната кампания срещу страната с обяснението, че това е "пропаганда само в някои медии и в центъра на предизборни речи на някои политици, които не са в управлението".- в. „Сега".

„Помолена да коментира опасения от емигрантска вълна от България и Румъния към Острова, изказвани в част от британския печат, тя отговори, че правителството ще изпълни записаното в договора за присъединяване към ЕС на двете държави, "няма да има никаква разлика в отношението към българите и румънците и всички европейски граждани ще имат еднакви права".
Британският дипломат съобщи, че част от подготовката е защита на социалната система от организирана злоупотреба. "Във всяка система има хора, които искат да се реализират и други, които искат да ползват социални помощи. Въпорсът е да защитим социалната система от злоупотреба", каза Барбър. Допълни, че правителството стимулира хората да работят и да се увеличи заетостта. "Емиграцията има икономическа полза за страната, но искаме да привлечем най-способните и най-талантливите", продължи тя.
"Да се надяваме, че българите, които вече са във Великобритания, се чувстват добре дошли, а тези, които ще дойдат след 1 януари, ще се чувстват по същия начин", каза Барбър. Помолена да коментира клиповете с антиреклама на Великобритания, предназначени за българите и румънците, отговори, че те са "забавни измислици на обикновени граждани", а единствената кампания, която се води официално в България, е за рекламиране на туризма, културното и историческото наследство..." - в. „Дневник".

„Страсбург без резолюция заради изборите у нас.
Изявления за това как се спазват върховенството на закона и свободите у нас ще направят Европейската комисия и ирландското председателство идната сряда в Европейския парламент в Страсбург.
Партиите са се разбрали да не гласуват резолюция, за да не се приеме тя като опит за влияние на предстоящите това лято у нас парламентарни избори.
Формалният повод за дебата е опитът за покушение срещу Ахмед Доган на конференцията на ДПС.
"ЕНП подкрепя този дебат. Ние осъдихме нападението над българския политик (Доган - б.а.), каза говорителят на групата Педро Лопес де Пабло. - Споразумяхме се в края на дебата да няма резолюция. Защо? Защото българските избори идват през лятото."
Преди седмица парламентарният лидер на ЕНП Жозеф Дол остро се противопостави на предложението на либералите, защото според него то било опит да се политизира криминален случай. Той посочи, че ако все пак колегите му решат в полза на дебата, ЕНП ще защитава правителството на Бойко Борисов.
"Консерваторите и радикалите посочиха, че осъждат нападението над Доган, но ще чакат първо Комисията да се произнесе, дали с него са нарушени европейски норми и принципи", каза техният говорител Джеймс Холтъм.
"За Зелените опитът за убийство беше тревожен сигнал. И заедно с другите групи открихме, че това е само върхът на айсберга", каза говорителят им Хелмут Вайкслер. И добави: "Искаме да погледнем по-отблизо и медийните монополи, и цялата система на подозирана корупция в България, политическия клиентелизъм, непотизъм."
"Отначало (дискусията) беше провокирана от загрижеността заради нападението над лидера на ДПС през януари, но когато обсъждаме свободата в България, можем да си представим, че въпросът за медиите също ще възникне", коментира и Нийл Корлет, говорител на либералите, които са инициатори на дебата. И добави: "Заедно с другите безпокойства, искаме да се фокусираме върху нарастващия монопол в медиите." Главната причина за това в цяла Европа била в "икономическата криза, която ги поставя в трудни за оцеляване условия." - в. „Труд".

Паметта на жертвите на комунистическия режим беше почетена на 1 февруари, научаваме още от съботния печат.

„За трети път тази година 1 февруари се отбелязва като ден в памет на жертвите на комунистическия режим...
Денят 1 февруари беше посочен неслучайно за Ден в памет на жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 г. първи състав на тъй нареченият народен съд обявява смъртните присъди на 67 депутати от 24-ото Народно събрание, 22-ма министри начело с министър-председателите акад. Богдан Филов, Иван Багрянов, Добри Божилов на правителствата от 1941 до 9 септември 1944 г., 47 генерали и висши офицери, 8 царски съветници и на регентите на малолетния цар. Спасява се от смърт само последният премиер Константин Муравиев с присъда от 15 години затвор.
Смъртните присъди са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари.
Близките са предварително изселени и така са лишени от възможност да се простят
Навързани на вериги, осъдените са откарани с камиони до яма от паднала бомба до Централните софийски гробища. Разстрелвани са един по един с куршум в тила над ямата. Проф. Александър Станишев - хирург с европейска известност, който е бил министър на здравеопазването в два кабинета, е оставен последен за разстрел, тъй като е бил принуден да констатира смъртта на разстреляните. Труповете са зарити със сгурия." - в. „Дневник".

„Българската православна църква ще канонизира някои от жертвите на комунистическия режим. Това заяви наместник-предстоятелят на Светия Синод митрополит Кирил, който отслужи панихида в памет на жертвите в катедралата „Свети Александър Невски" в София, съобщи БНР.
„По време на атеизма, ние така говорим като вярващи за комунистическия режим, най-много е пострадала интелигенцията. Заедно с това и духовници, и архиереи, монаси, монахини, православни християни, послушници, протосингерите във Видин и в София - Ириней, Наум", каза още той..." - в. „24 часа".

„Стотици се поклониха пред мемориала на жертвите на комунистическия режим в София. Датата се свързва с избиването на 147 души, осъдени от т. нар. Народен съд, както и с последвалите репресии по време на тоталитарния режим." - в. „Стандарт".

В. „Сега" съобщава, че спецслужбите изтеглят спешно разузнавачи, работили за ДС:
"Военният министър Аню Ангелов обясни вчера в парламента, че разузнавачи, които са работили за ДС, вече се прибират в страната заради опасността да бъдат разкрити.
Вече има разузнавачи, които се връщат от чужбина заради предстоящата проверка за принадлежността им към бившата Държавна сигурност (ДС). Това се подразбра от думи на военния министър Аню Ангелов в парламента вчера...
Само месец след като Народното събрание разреши на комисията по досиетата да започне проверката на висши кадри на разузнаването за принадлежност към ДС, специалните служби са готови за последен опит, за да спрат разсекретяването на разведките. Идеята е бързо да бъдат подготвени промени в Закона за досиетата, с което да се изпревари проверката на комисията. С новите текстове ще се детайлизира определението за публична длъжност, което да изключи от проверката на комисията началниците на сектори и отдели в двете разузнавателни служби.
Военният министър Аню Ангелов заяви, че трябва да се направи нещо, за да се защити националната сигурност. "Въпросът е да се намери точното определение на публична длъжност в Закона за досиетата. Това може да бъде направено, защото началник-сектор, на отдел, и на секция са основните оперативни работници, а не публични длъжности. Може, без да се връща параграф 12 (който забраняваше осветяването им - б. р.), да се защити това искане на службите и се надявам това да бъде направено", обясни министърът, под чийто контрол е военното разузнаване.
Така Ангелов още веднъж даде да се разбере, че има разнобой сред управляващите относно промените в Закона за досиетата и влезе в задочен спор с вътрешния министър Цветан Цветанов. В края на миналата година ГЕРБ изненадващо подкрепи на второ четене предложението на "Синята коалиция" да отпадне параграф 12 от закона, за да може да се проверят за принадлежност към бившите тайни служби всички, които са били началници на отдел или на сектор в разузнаването след 16 юли 1991 г. В това число обаче попадат и сега действащи офицери, което се оказва и ябълката на раздора.
Председателят на подкомисията за контрол на дейността на спецслужбите Владимир Тошев (ГЕРБ) обяви, че ще иска спешна среща с Цветан Цветанов за преразглеждане на спорните промени..." - в. „Сега".

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.