Пропускане към основното съдържание

Софиянци най-активно се броят в нета

Хората на възраст между 30 и 39 години са били най-активни в първия ден на онлайн преброяването – 7785 души на тази възраст са попълнили анкетната карта по електронен път, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Първото за страната ни преброяване на населението и жилищния фонд чрез интернет започна в 00.00 часа днес.
До 12.45 ч. сайтът на преброяването е посетен от над 80 000 души, колкото е обичайният месечен брой на влизанията в интернет страницата на НСИ, уточняват от института.
Към обяд са се преброили 35 518 души от цялата страна.

Най-активни са били хората в София – 12 230 души са попълнили онлайн анкетна карта. 3677 са преброилите се в област Варна, в област Пловдив те са 2658, в Бургас – 2209 и Стара Загора – 1407.

Сред преброените са и 1564 души на възраст над 70 години.

Първият гражданин, който се е преброил онлайн, е от София. Казва се Владимир, а заради опазването на личните данни от НСИ не съобщават повече информация за него. Мъжът е получил своя уникален код за успешно попълнена карта в 00.14 часа.
Заради проблеми при получаването на паролите днес от НСИ направиха извънредна промяна в софтуера на системата. Сега паролата за попълване на въпросника ще се получава веднага след регистрацията на сайта и гражданите няма да чакат, за да получат парола на електронните си пощи.
България е първата страна от Европейския съюз, в която започна преброяването на населението и жилищния фонд, и една от седемте страни-членки, които са въвели и електронното преброяване.

То ще продължи до 9 февруари включително, а след тази дата из страната ще тръгнат анкетьорите на НСИ. Преброяването ще продължи до 28 февруари.
Очаква се първите резултати да излязат през април.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.