Пропускане към основното съдържание

Холестеролът: реалността зад числата


Правилният избор на храна, редовните физически упражнения и от време на време лекарствата, запазват холестерола в нужните граници
Може да изглеждате здрави и да се чувствате добре. Но ако холестеролът ви е висок, тогава сърдечно-съдовата ви система, а и здравето ви като цяло, са застрашени.

“Холестеролът е вещество, произвеждано в черния дроб, на основата на съдържанието му в храните, които поемаме. Той е два вида – добър (HDL) и лош (LDL)” е кратката дефиниция на д-р Майкъл Шлос – професор в New York University School of Medicine и заместник-директор на нюйоркската Lipid Treatment Program.

“LDL се определя като лош холестерол, добавя Шлос, защото той се наслагва по вътрешните стени на кръвоносните съдове и по този начин предизвиква стеснявания, възпаления и в крайна сметка – сърдечно заболяване. От друга страна, добрият (HDL) холестерол “транспортира” лошия холестерол извън кръвоносните съдове към черния дроб, където той може да бъде преработен и изхвърлен от организма. Заедно с триглицеридите – друга форма на кръвните мазнини, LDL и HDL формират общото ниво на холестерола в организма. Най-общо казано

когато добрият холестерол е висок, а лошият – нисък, човек е в отлично здраве.

Какво обаче причинява нездравословната промяна в показателите нахолестерола – когато HDL става нисък, а LDL – висок...

При някои хора на първо място като причина трябва да се изведе наследствената обремененост, при други – честата употреба на храни с твърде високо съдържание на холестерол и наситени мазнини (които организмът превръща в холестерол). В повечето случаи обаче става дума за комбинация от двата фактора.

Храната, която ядем

Най-често като причина за проблем с нивото на холестерола могат да се посочат храни, съдържащи голямо количество животински мазнини – различните видове месо (не бива към тях да се отнася пилешкото) и пълномаслените млечни продукти.

Храните, които съдържат т.нар. тропически мазнини – палмовото масло, ядките, кокосовите орехи , също се определят като вредни за холестеролните нива, защото чрез тях в тялото постъпват твърде много наситени мазнини.
Дали храни с високо ниво на холестерол (като яйцата например) са вредни все още е спорен за диетолозите въпрос. Все пак повечето специалисти препоръчват, при наличие на високи нива на холестерол в организма, такива храни да бъдат избягвани.

Според препоръките на American Heart Association (AHA) за хората с холестеролни нива в нормата, дневният прием на 300 мг е нормален. Ако обаче са налице завишени нива, се препоръчва дневният прием да бъде снижен до 200 мг.

Всеки може да понижи нивото си на холестерол чрез промяна в ежедневната си диета. Ако бъде намален приемът на наситени мазнини за сметка на храни, богати на фибри (овесени ядки, бобови култури, цитрусови плодове, ягоди, брюкселско зеле), резултатът няма да закъснее. Като допълнително предимство – тези храни са също така бедни на мазнини и богати на различни полезни за здравето минерали и витамини.

Отслабването дори само с 4-5 кг почти винаги е добро начало за снижаване нивото на холестерола. По правило наднорменото тегло увеличава лошия и намалява добрия холестерол.
Тъй като пушенето понижава нивото на HDL, отказът от него също е добра първа крачка при справянето с проблема.

Медикаменти за понижаване на LDL

Понижаващите нивото на холестерола лекарства са 5 групи. Повечето хора имат нужда от прием на един препарат от поне две групи, за да има ефект.

- статини – те понижават производството на холестерол от черния дроб;

- медикаменти, които улесняват организма при изолирането и изхвърлянето нахолестерола. Те са от групите на хорестирамин (cholestyramine), колестипол (colestipol) и колесевелам (colesevelam);

- ниацин – медицината все още не е обяснила докрай по какъв именно механизъм тази форма на витамин В намалява холестерола, но се смята, че той води до намаляване на производството му в черния дроб. Много често ниацинът се изписва в комбинация с медикамент от от групата на статините.

- Холестерол-инхибитори – те са модерна група медикаменти, които предотвратяват абсорбирането нахолестерола в тънките черва. Най-често също се комбинират със статини.

- Фибрати – те намаляват нивото на триглицеридите, като същевременно увеличават добрия (HDL) холестерол

Лекарствата от всички изброени групи са по лекарско предписание и не бива да се приемат без консултация с личния лекар или специалист.(а)

Източник zdrave.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.