От миналия януари картофите са поскъпнали с 44%, оранжерийните домати и краставици с 33% и 14%, а зелето с около 9%. Поевтиняване има при яйцата и месото, показва доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
За една година олиото е поскъпнало с 46%, а брашното с 32%.
Това показват данните в доклада на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Там е записано, че и поскъпването на олиото през последния месец е в диапазона 1%-2,5%, колкото е повишаването на цената и при ориза, пилето и малотрайните колбаси.
Сред храните с голямо поскъпване през последната година е и лещата.
Нейната цена се вдигнала с 26 на сто от миналия януари досега.
За една година млякото и млечните произведения също са поскъпнали средно с около 20 – 30 процента. При рибата и пилето увеличението от миналия януари е 10 - 11 процента. Цената на захарта сега е с 3.6% по-висока спрямо предходната година.
Най-рекордното поскъпване през изминалата година е при чесъна. Неговата цена се е увеличила със 115%.
От миналия януари картофите са поскъпнали с 44%, оранжерийните домати и краставици с 33% и 14%, а зелето с около 9%.
От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчитат поевтиняване при яйцата и месото.
За една година яйцата са поевтинели с 25 процента, а месните произведения с около 4% – 6%.
При фасула, ориза и каймата цените на годишна база падат с 1%-3%.
Чесънът продължава да поскъпва и през последния месец. Спрямо декември цената му се е вдигнала с 14,5%. Цените на оранжерийните домати и краставиците са поскъпнали с около 10% - 14% за месец, а картофите и зелето с 4 – 8 на сто.
През първия месец на годината се наблюдава поскъпване на бананите с 8%, ябълките с 3,2% и портокалите с 1%.
Източник bnews.bg
Коментари
Публикуване на коментар