Пропускане към основното съдържание

До месец отзовават военните ни аташета в Украйна и САЩ

Военното министерство работи за връщане на две от военните ни аташета, принадлежали на бившите секретни служби - сега на работа съответно в Съединените щати и в Украйна, предаде БНР.

Очаква се до месец военният ни аташе в Украйна Володя Цветанов и военният ни аташе в САЩ Валентин Цанков да бъдат отзовани. Имената на двамата са сред сътрудниците на бившата ДС, които бяха оповестени публично от Комисията по досиетата. 

Володя Цветанов е брат на Румен Петков. Той е вербуван през 1984 година и е бил съдържател на явочна квартира.

Валентин Цанков пък вече бил аташе в Лондон. Според документите на Комисията по досиетата Цанков е постъпил в бившата ДС през 1982 година.

От Министерството на отбраната посочиха, че вече препитват нови кандидати за постовете на военни аташета в Украйна и САЩ.
Очаква се нови имена на служители на МО, сътрудничили на бившата ДС, да бъдат оповестени след проверка на Служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба. Комисията по досиетата вече прави подобна проверка, а резултатите от нея, по думите на министър Аню Ангелов, ще са готови през февруари.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.