Пропускане към основното съдържание

Цонев и дружина с обвинения в подкуп

До неделя тримата остават в ареста, после ще се произнася съдът

Цонев в момента на ареста му. Снимка: БГНЕС

Бившият военен министър Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов вече са обвинени за подкуп, съобщи БТА. 
Обвиненията са били повдигнати много късно снощи в сградата на Националната следствена служба /НСлС/. 
Според закона за такова престъпление се предвижда затвор до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева. 
Dnes.bg припомня, че Цонев бе задържан в зрелищна акция в четвъртък, във Военно-медицинска академия.
Арестуван е за това, че е предложил чрез посредник подкуп на следователя Петьо Петров, който трябвало да "оправи" разследване. 
Сумата е 60 000 евро, а посредници били съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главен секретар на МФ Тенчо Попов.
И тримата задържани остават в ареста за 72 часа /до неделя/, когато прокуратурата трябва да прецени дали да иска от съда постоянния им арест. 
Мярката на тримата се очаква да се гледа от СГС, който е компетентен по производства срещу магистрати.
Вчера само трима съдии от наказателното отделение на съда не си направиха отвод.
Всички останали, в т.ч. и председателят Георги Колев, се отказаха да гледат мярката още преди прокуратурата да е внесла искането. 
Според запознати по производството, срещу тримата има приложени СРС-та, които обаче прокуратурата е поискала да бъдат разрешени от съд извън София. 
Защитата на обвиняемите коментира, че обмисля да заведат жалба в Съда по правата на човека в Страсбург, заради начина по който са осъществени арестите и репликите, които са отправяни към задържаните. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.