Пропускане към основното съдържание

Закопчаха и Николай Цонев

Задържани са съдия и бивш главсек на МФ, уреждали негово дело
 
Арестуван е бившият министър на отбраната Николай Цонев.
Той е задържан в ранния следобед във ВМА, при операция на ДАНС и МВР, Националната следствена служба и Софийската градска прокуратура, съобщиха от МВР.
Минути по-рано стана ясно, че е арестуван и съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Сантиров заради уреждане на съдебно дело на бившия военен министър.
Магистратът е арестуван в дома му в столичния квартал „Гоце Делчев”.
Половин час по-рано в кантора на бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София е задържан и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.
Попов е арестуван в момент, в който предавал на магистрат сумата от 20 000 евро, уточняват от МВР.
Парите били предложени от ексвоенния министър чрез посредничеството на задържания Попов и на съдия Петър Сантиров.
Целта била да бъде осуетено наказателното преследване, образувано и водено срещу Николай Цонев за щети в размер на над 120 милиона лева.
"Днес е Велики четвъртък по православния календар и е един хубав ден преди Разпети петък. Днес ще разпънем трима – един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на министерство на финансите при предишното правителство".
Това коментира заместник градският прокурор на София Роман Василев, минути след като стана ясно, че тримата са арестувани.
"С днешните арести МВР демонстрира системен и последователен подход, в който трудно могат да се открият политически пристрастия", коментира пред Агенция "Фокус" вътрешният министър Цветан Цветанов.
По думите му в случая става дума за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока.
"Истински се надявам, че сега Сергей Станишев и Корнелия Нинова няма да ме обвинят, че извършвам репресивни действия срещу хора от партия НДСВ", допълни Цветанов.
Същевременно стана ясно, че антикорупционната комисия към ВСС се самосезира след публикациите за ареста на съдия Петър Сантиров и ще извърши пълна проверка по случая.
Dnes.bg припомня, че в началото на март прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия министър на отбраната от кабинета "Станишев" Николай Цонев.
Той ще отговаря за купуването на американска поточна линия за строителство на хангари.
Според обвинителния акт той е разрешил покупката в противоречие с указания на министъра на финансите Пламен Орешарски от 2008 г.
Според прокуратурата така са настъпили значителни вредни последици за бюджета на МО в размер на 8 025 825,45 лв.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.