Пропускане към основното съдържание

Седмично ловят по 110 бездомни кучета в София

Средно по 110 бездомни кучета на седмица се залавят, обработват и кастрират от "Екоравновесие"
Средно по 110 бездомни кучета на седмица се залавят, обработват и кастрират от "Екоравновесие", пише в отговор до общинския съветник от БСП Георги Кадиев кметът на София Йорданка Фандъкова.


Броят на приеманите сигнали за бездомни кучета или такива, проявили агресивност, до края на март е средно по 218 на седмица. Сигналите се подават по телефон, електронна поща или в писмен вид до общинското предприятие.

По данни на противобясния кабинет в "Първа МБАЛ-София" ЕАД средногодишният брой на ухапаните хора от домашни и безстопанствени кучета, преминали през него, е 400.

За последните четири години изпълненият бюджет на "Екоравновесие", което е част от структурата на Столичната община, е 773 335 лева за 2009 година, 1 256 914 лв. за 2010 година, 1 230 000 лв. за 2011 година, а за първите три месеца на 2012 година предприятието е усвоило 234 931 лева.

Заплатите в него се движат от 375 до 600 лева в зависимост от длъжността на общо 24-те души, заети в него.

В шестте сформирани ловни екипа има щатен шофьор за всеки, а ловците са на граждански договор. За заловено куче всеки от тях получава по пет лева, а за връщането му по местозаляване - по три лева.

На граждански договор са и допълнително наетите ветеринарни лекари в приюта в "Сеславци", тъй като броят им на ден достига до 25, а това не е възможно да се извършва само от единия ветеринарен лекар, който е на щат в приюта.

Столичната община плаща от бюджета на София по 11 680 лева на месец с ДДС наем на приюта в село Горни Богров, стопанисван от неправителствената организация "Помощ за животните - България".

В общинския приют в "Сеславци", стопанисван от "Екоравновесие", средно на ден пребивават между 70 и 110 бездомни кучета. Там те се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират, като след тези манипулации престояват минимум три дни.

От тази година регистрацията на домашните кучета освен, че е задължителна, както и през предишните години, трябва да става с номера на поставения чип в кучето.

Според нормативните документи кучетата с поставен чип се освобождават от такса "домашен любимец" за една година, а за кастрираните кучета не се дължи такса до края на живота им.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.