Пропускане към основното съдържание

S&P понижи и рейтинга на фонда за спасяване на еврото

Американската агенция Standard & Poor's понижи късно в понеделник оценката си и за рейтинга на Европейския фонд за финансовата стабилност EFSF с една стъпка - от ААА на АА+.

Това се случи три дни след като със същата степен бе понижен рейтингът на Франция и Австрия.

В съобщението на S&P се казва, че решението е било неизбежно, след като двама от основните гаранти на фонда са изгубили елитния си рейтинг ААА.

Агенцията посочва, че според нея вече не са налице средства и механизми, които биха компенсирали пониженото доверие в способността на гарантите на фонда да изплаща кредитите и задълженията си. S&P допълва, че ако гарантите намерят начин да променят положението, агенцията може да върне най-високата си оценка за фонда.

EFSF беше основан от 17-те правителства в еврозоната през май 2010г. и досега отпусна спешна помощ под формата на евтини кредити за Ирландия и Португалия. Очаква се фондът да помогне във втория спасителен пакет за Гърция, ако се стигне до одобрението и прилагането му.

Фондът разполага с ефективен кредитен капацитет от 440 млрд. евро, зависещи от гаранциите, идващи основно от държавите с рейтинг ААА. След като в петък S&P понижи оценката си за 9 държави, с елитната оценка останаха само четири: Германия, Люксембург, Финландия и Холандия.

В реакция на решението от EFSF заявиха, че няма да пострада способността му да отпуска средства и изтъкнаха, че краткосрочният му рейтинг остава с най-високата оценка от S&P.

"Понижението до АА+от само една от агенциите няма да намали кредитния ни капацитет от 440 млрд. евро. EFSF разполага с достатъчно средства да изпълни ангажиментите си според сегашните и потенциални бъдещи програми до задействането през юли на Европейския механизъм за стабилност (ESM)", заяви изпълнителният директор на фонда Клаус Реглинг.

ESM ще е постоянно действащ помощен фонд, за който се очаква да разполага с ефективен капацитет от 500 мрд. евро. Проблемът с него е, че не са уточнени докрай подробностите как ще действа, защото плановете бяха да заработи от лятото на 2013г., но заради острата криза в Европа бе решено това да стане година по-рано.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.