Пропускане към основното съдържание

Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"

Правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.


Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.

След това решение последваха няколкомесечни протести, при което хиляди българи се възпротивиха и настояха за мораториум. Такъв им бе обещан миналия петък от ГЕРБ.

"Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нотки, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда", коментира днес министърът.

Трайчо Трайков призна обаче, че в разрешението, което им е било дадено преди половин година, не се е уточнявала технологията, която ще се използва от американската компания.

"Шеврон" все пак ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг /хидравличен удар или хидравличен чук – бел.ред./.

"Решението ще бъде прецизирано така, че в него да се забранява използването на "конфликтната технология" хидравличен фракинг, но позволява използването на конвенционален метод, разговорите с "Шеврон" предстоят", каза министърът.

При хидравличен удар - "фракинг"” вертикална сонда пробива земята на дълбочина 3000-5400 метра, после навлиза в земните недра хоризонтално.

В сондажа се вкарва коктейл от вода, пясък и над 700 химични съединения под много високо налягане, които действат като взрив, за да се разцепят скалите, да се освободи газът и да се изкара той на повърхността, смесен с водата, от която трябва да се отдели. Този тип технология се използва масово в САЩ, където са и най-големите залежи на шистов газ в света.

Министър Трайчо Трайков каза още, че е предложил на парламентарната икономическа комисия да обмисли създаването на група или комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, на всички факти, научни изследвания, за да може в някакъв етап да бъде взето информирано решение.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.