Пропускане към основното съдържание

Българските народи - отклонение към гетото

По този път, идещ от Европа, току пред София, след разклона към Банкя, има едно циганско гето, до него - лъскава постройка. Без никаква ирония, то е идеално в платонистки смисъл. Не само обяснява, а представя в жива картина много неща и гета, но най-вече циганията на държавата, в която днес живеят българските народи.

Ако не беше тъй трагично, щеше да е смешно: изтъпанват се президент и кандидати за службата му, министър-председател, председател на Народното събрание, депутати, прокурори и всякакви други дизайнери на прехода и демократическата педагогика - все хора, които видимо си представят решението на етнически и расови проблеми като в реклама на американски колеж - и клеймят етническата омраза, призовават за строго спазване на Наказателния кодекс, особено на членовете срещу възбуждане на етническа и расова омраза от лица и групи (чл. 162) и за участие в тълпа при съответни размирици (чл. 163). Дават го загрижено, чак уплашено за европейския облик на България и нейното бъдеще. Разбира се, предимно за своя облик и бъдеще, не за това на самата България и на децата, които псуват циганите и се заканват на турците; не и за това на циганите и турците, сврени в гета и анклави, където все по-рядко се чува българска реч, не броим ли някой друг пряк репортаж от центъра на махалите по избори или поредната криминална проява.



Тая лицемерна загриженост, минаваща в уплаха, личи при арестите,

с които трябва да се сплашат едните и успокоят другите, откакто вървят протестите след убийството на Ангел, палежите и туткавостта на полицията около Кирил Рашков, алиас цар Киро или Киро Циганина, за когото нямало, представете си, сигнали за политически чадър. Това според прокуратурата. Но пак според същата прокуратура трябва да се действа с цялата строгост на закона срещу нарушителите. И се действа: отдавна, да не кажа никога, у нас не са задържали, глобявали и съдили по бързата процедура толкова много деца и младежи - към 400 за три дена. Никога не са надзиравали така ревностно форуми и социални мрежи и не са привиквали пишещи в тях я за справка, я направо за задържане. Никога полицията и жандармерията не са били впрягани близо седмица да охраняват гета и градски центрове. Та видимо положението е сериозно, не е до смях, колкото и да е комична ей тая гледка сред цялата пушилка: министър-председателят Бойко Борисов се пъчи, че щял да продължи да строи, а другите, ако искат, нека рушат. Че кой ще му насмогне при тая вихрушка от ленти и откривания на все по-европейски строежи? Даде ли пък МВР на "Атака", нещата съвсем ще цъфнат.

Ако трябва да се говори сериозно, ако предположим, че могат да имат изобщо усет за чест, гореспоменатите особи, олицетворяващи държавата, вкл. Бойко Борисов, най-напред следва да свалят имунитетите си, да обвинят и да арестуват себе си. По-общите положения на споменатия кодекс (чл. 10-11) за обществено опасно действие и бездействие, умишлено или непредпазливо, сами или в съучастие, като извършители, подбудители или помагачи при продължаващо с десетилетия престъпление, водещо до по-тежки престъпления поради настъпването на допълнителни обществени последици и във връзка с почти всички членове на кодекса, но особено с престъпления против трудовите права (чл. 172), младежта (чл. 188-193), за присвояване, измама (чл.198-200) и унищожаване на групи от населението (чл. 416).

За да се обоснове подобно обвинение, няма защо да ни показват палатите на Кирил Рашков, уж изненадани, че са се появили едва ли не тия дни, както и няма защо да се взимат "решителни" мерки срещу самозвания цигански монарх.

Достатъчно е да се видят гетата,

към които се канализира и с тяхна помощ спонтанният и разбираем протест от Катуница: село богато, почти квартал на Пловдив, с доста млад народ и съответно по-живо в сравнение с много други села, където, мине се не мине, убият старец, изнасилят баба, опразнят обор, запалят плевник. И понеже малцина се интересуват от бездруго умиращи села и старци, беззъби и безопасни, нека и ние се отклоним към гетото, където напоследък се съсредоточава публичното внимание с характерното до невменяемост кривогледство: "Циганите са виновни". От това гето, което не просто застрашава, а клокочи под глазурата на политкоректността, се зъби опасността, трупат се енергиите, които съсипват всяка смислена работа за подобряване на общия ни живот.

Не беше ли убийството в Катуница и последвалите го събития, щях да изпълня обещанието си отпреди време да поразсъждавам за българските народи. Щях да се опитам да обясня разхвърлията из България като следствие от забърканата в историята смес от мизийци и тракийци, македонци и шопи, добруджанци и знеполци, родопчани и балканджии и още много други "чисти" българи. Сред тях сигурно щях да кажа по нещо за цигани и турци, гърци и арменци, евреи и руснаци, все споявани от традициите си, от ръката на държавата и езика в един народ и напоследък изпуснати дотам тъкмо от държавата, че всички са забравили и традициите си, и държавата, и езика в някакво безумно съсъществуване в първобитност и съвременност, в лъскав градеж и номадска разруха. И разпадащи се сега на много народи, зли не толкова един към друг, колкото най-вече към делата си в една обща държава.

Случилото се, случващото се ме отклони от тая тема, макар да не е никакво отклонение от пътя, където тя се появи, и от разхвърлията, която исках да обясня. По този път, идещ от Европа, току пред София, след разклона към Банкя, има едно циганско гето, до него - лъскава постройка. Без никаква ирония, то е идеално в платонистки смисъл. Не само обяснява, а представя в жива картина много неща и гета, но най-вече циганията на държавата, в която днес живеят българските народи. Ако не сте го виждали, лесно може да си го представите: отровна смес от лъжа и реалност, от път към и от Европа и крайпътна смрад, от която ни се иска да избягаме. Добре че по-нагоре има светофар и колите спират покрай него, та да се види по-добре това, за което се правим на слепи: в България скотски живеят не само циганите, но и всички ние, които го подминаваме по пътя към нашите си гета.

Димитър Денков

Източник segabg.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.