Пропускане към основното съдържание

Плевнелиев чака уволнения за бездействалите срещу Цар Киро

Всички прокурори, полицаи и данъчни, които са бездействали срещу Кирил Рашков трябва да бъдат уволнени, а изпълнителната власт да даде отчет за случая, заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев в коментар на събитията в село Катуница по Дарик радио. Убийството на 19-годишния Ангел отприщи недоволството на жителите на селото срещу Цар Киро и родата му и бе последвано от вълна на протести и напрежение в цялата страна.

Според Плевнелиев изпълнителната власт трябва ясно да каже кой какво е свършил или не е свършил по случая. „Очаквам от компетентните органи, това е задължение и на президента, да покажат, че моделът работи, че институциите по веригата са си вършили работата“, заяви Плевнелиев в предаването „Седмицата“.

Попитан дали вътрешният министър Цветан Цветанов трябва да прекъсне отпуската си заради последните събития, той коментира, че в такива ситуация не е толкова важен конкретен човек, колкото институциите да бъдат адекватни.

Плевнелиев заяви, че като президент ще подкрепя изпълнителната власт да налага държавност, да се спазват правилата и че няма да премълчава нищо. Той е категоричен, че няма да иска повече правомощия, защото сегашните са достатъчни, но трябва да бъдат напълнени със съдържание.

 Обеща, че ако бъде избран за държавен глава, ще се среща много по-често с хората и всяка седмица ще се явява в парламента.

„Задължение на държавния глава е да излезе и да поздрави депутатите и да им напомни, че те са поели ангажименти по национални приоритети“, заяви Плевнелиев.

Относно строежа на АЕЦ „Белене“ той подчерта, че не може централата да бъде строена на базата на една креативна декларация, и без да е ясно колко ще струва. Уточни, че не е нито „за“, нито „против“, докато не станат ясни всички цифри, плюсове и минуси.

Той е за продължаването на мисията на България в Афганистан. Обяви още, че като държавен глава ще настоява за по-висок бюджет за здравеопазване.

По думите му трябва да бъде продължена инициативата „Българската Коледа“, която започна Георги Първанов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.