Пропускане към основното съдържание

Асандж: Facebook е ужасяваща машина за шпионаж

Джулиан Асандж, добил световна популярност с интернет страницата си за разкриване на секретни политически документи WikiLeaks, не вярва, че социалните мрежи са полезни за демократични революции. Дори напротив. В интервю за Russia Today Асандж нарича Facebook „най-ужасяващата машина за шпионаж, изобретявана някога”.

„Това е най-голямата и пълна база данни за хора, техните имена, взаимоотношения, адреси, местоположение. И всичко това е базирано в САЩ. Тоест на разположение е на американското разузнаване”, разсъждава Асандж, който е подсъдим по обвинение в изнасилване в Швеция.

На всекиго трябва да е ясно, че когато добавя приятели във Facebook, всъщност работи безплатно за тайните служби, казва Асандж.
За него Facebook, Google и Yahoo са изградили структурите си така, че да са в услуга на тайните служби при нужда. Според Асандж не може да се твърди, че Facebook е продукт, ръководен от правителството. Но правният и политически натиск върху компанията я подчинява на интересите на Вашингтон. 

Говорител на Facebook обаче отрече компанията да прави каквото и да е, за което няма право. Не реагираме на натиск, никога под натиск не сме разкрили данни, пише говорителят за „Ню Йорк дейли нюз“.


 Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.