Пропускане към основното съдържание

Турският президент поиска ЕС да премахне визите

Турският президент Абдула Гюл призова Европейския съюз да премахне визовите ограничения за неговата страна, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

ЕС преговаря с Русия и Украйна по този въпрос, но не и с Турция, каза Гюл пред репортери във Виена, където се срещна с австрийския си колега Хайнц Фишер.

"Това е въпрос, който дискредитира не Турция, а ЕС," заяви още турският държавен глава.

Въпреки че Турция се присъедини към митническия съюз на ЕС през 1995 г., турските бизнесмени все още трудно се сдобиват с виза за Европа, допълни Гюл.


През ноември Брюксел и Украйна се споразумяха за план за действие за вдигане на ограниченията за пътуване. Преговори по този въпрос се водят и с Русия.
Независимо от силните икономически връзки между Австрия и Турция, през последната година отношенията им бяха помрачени, припомня агенцията. Причината за това са резервите на Виена към намеренията на Анкара да се присъедини към ЕС.

Австрийският президент заяви, че страната му е заинтересована преговорите за еврочленството на Турция да бъдат честни. "От друга страна обаче това са трудни преговори и никой, включително турската страна, не може да предвиди изхода," поясни Фишер.
По думите на Гюл икономиките на Австрия и ЕС ще се облагодетелстват от присъединяването на Турция. "Като цяло, тортата ще стане по-голяма," подчерта той, като изтъкна бързо развиващата се икономика на Турция.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.