Пропускане към основното съдържание

Преглед на пресата за деня

Стандартно между 5 и 11 години децата биват експлоатирани в просия и в джебчийство
"Стандартно между 5 и 11 години децата биват експлоатирани в просия и в джебчийство", коментира пред "Новинар" Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. След като навършат 11-12 години, момичетата биват експлоатирани и сексуално. "Най-тъжното е, че това са деца, които не знаят друг живот. И когато ние им помагаме, първата реакция от тяхна страна е абсолютно агресивна и негативна", обясни тя.


Под голяма снимка на първа страница "Дума" информира за шествието на бащите, облечени в костюми на Дядо Коледа, което се проведе в София вчера, навръх Деня на бащата. Организаторите обявиха, че целта им е да се привлече вниманието на обществото към проблема на много деца, които искат, но няма да могат да бъдат с бащите си по празниците, защото "режимът на лични отношения" след раздялата на родителите най-често не предвижда бащите и децата им да бъдат заедно по време на най-светлите семейни празници.

Темата за децата е продължена от "Новинар". Децата в риск, чиито родителите трайно не полагат грижи за тяхното развитие, най-често стават жертва на трафик. Това показва справка на вестника, поискана от Държавната агенция за закрила на детето. В повечето случаи става въпрос предимно за момичета от малцинствата, които биват извеждани в Западна Европа и в Гърция.

"168 часа" призовава: "Пусни SMS за деца в беда, вместо дежурни пожелания за ЧНГ". Само за Коледа българите са разменили помежду си над 15 милиона есемеса. Ако приемем, че те струват 1 лев, това прави 15 милиона лева - със сигурност достатъчно за лечението на всички деца, които ще изпаднат в беда в следващите 12 месеца, а вероятно ще остане и за купуване на животоспасяваща апаратура за детски клиники. За първи път тази година мобилните оператори не вземат ДДС и такса от есемесите, изпращани за кампанията Българската Коледа. Това е абсолютно прозрачна благотворителна инициатива - организира се вече почти 10 години - и е събрала до момента близо 20 милиона лева - реално раздадени на хиляди деца в нужда. Затова, ако си пропуснал на Коледа, пусни есемес за Нова година. Номер 1117 - вместо дежурните пожелания.

И следващата 2013 г. няма да бъде по-различна от 2012 г., защото това отново ще е година на стагнацията, цитира думите на Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК), "Дума". Причина за това ще са по-високи разходи за труд, в резултат на по-високите минимални заплати, както и по-високите осигурителни прагове и максималният осигурителен доход.

"Кабинетът иска ВСС да си покаже харчовете", пише "Труд". Така както изпълнителната власт публично обявява своите разходи, така да постъпят съдебната и законодателната власти.

Основният проблем ще си остава безработицата, която ще продължава да расте. Високата междуфирмена задлъжнялост е другият показател, който ще дърпа икономиката назад. Всеки 4-ти фирмен кредит има проблеми в разплащането си - и това е третият сериозен фактор, който утежнява прогнозата за 2013 г. Изсветляването на икономиката е една от основните предпоставки за подобряване на качеството на живота. Към момента сивата икономика в страната ни надхвърля 30%. Най-висок е този процент по отношение на пазара на труда.

"Млади мъже среднисти са най-търсени за работа", информира на първа страница "24 часа". Големите инвеститори с фабрики у нас трудно намират квалифицирани кадри. Тази нова тенденция разкрива за всекидневника икономическият анализатор от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов. Вестникът допълва икономическите си новини с информацията за удължаване на конкурса за продажба на "БДЖ-Товарни превози" с около 20 дена.

Над 299 млн. лв. са изхарчени незаконно по енергийния проект "Цанков камък" в последните 10 години, съобщава "Труд". Изграждането на хидровъзела е стартирало през 2003 г. и е трябвало да приключи преди три години, но в крайна сметка "Цанков камък" вероятно ще заработи в началото на 2013 г. НЕК не е поискала обезщетение от строителя заради забавянето, налице са и стряскащо много нередности, свързани с подписването на допълнителни споразумения към договора както за удължаване на срока за строителство, така и за възлагане на допълнителни дейности, сочи докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

"Половин България - с нови данъци", известява "Стандарт". От 1 януари в половината градове ще се плащат почти двойни налози. Става дума за данък "сгради", таксите за автомобил и събиране на боклук. Най-голямо ще е увеличението в Пловдив, Плевен, Ямбол, Добрич и в още над 100 града.

"Монитор" съобщава, че всеки втори автосервиз в България е фантом. Секторът, занимаващ се с ремонт, продажба и поддръжка на автомобили в страната - укрива милиони от хазната. Сервизите нямат касов апарат и не плащат налози.

"Дума" предупреждава за: "Здравеопазване в мозъчна смърт". Симптомите са отвличане на внимание, скандали, провали и несъстояли се реформи. През юни бе забранено тютюнопушенето на закрито, а през декември управляващите взеха да се отмятат. Още при дебатите за бюджет 2012 на НЗОК преди повече от година стана ясно, че България ще продължи да е в дъното на Европа по пари, отделяни за здравни грижи, а бюджетът на касата е наистина бюджет на статуквото при потъване. Стана ясно, че големите обещания за реформа в системата очевидно няма да се случат и през 2012 г.

През юни най-сетне се осъществи така чаканото увеличение с 18% на заплатите в спешната помощ, но много скоро стана ясно, че въпреки това 27% от работещите планират да напуснат и едва 37% са мотивирани да продължат работа там. С няколко превъплъщения през месеците и умело поддържане на огъня, скандалът с неколкократно увеличените за година цени на лекарствата се очертава като скандал на годината в сектора. От стенограма на кабинета от края на октомври стана ясно, че реформата в спешнатапомощ остава за след 2014 г., когато започва следващият програмен период на финансиране от Еврокомисията.През 2012 г. кризата е "стопила" броя на бебетата у нас - 5 000 по-малко са новородените в сравнение с миналата година, цитира данни на Института за изследване на населението и човека към БАН "Монитор".

В интервю за "Труд" Елеонора Николова, и. д. директор на БОРКОР, заявява: "Електронни търгове борят корупцията. Така ще може онлайн да се проследи моментът, в който се взема решението за провеждане на поръчката и търга за нея. Ще може да се види договорът с всичките му параметри, включително и цената. Да се
проследи какво се случва след сключването на договора - там също има много безобразия, например доплащане по различни наглед законни причини. Да се види накрая какъв продукт е получен в резултат на обществената поръчка. Така ще е ясно дали възложителят би купил например определена стока или услуга за себе си, с пари от своя, а не от държавния бюджет. Ако отговорът е "да", значи корупция няма", разяснява г-жа Николова.

"ДПС вещае експертен кабинет", обявява "Преса". "2013 г. ще е най-важната от политическа гледна точка от 1989 г. насам. През последните четири години са дискредитирани всички демократични постижения и затова страната се нуждае от ново управление с нова философия", заяви Лютви Местан, зам.-председател на ДПС, на възпоменателен митинг за жертвите от възродителния процес в кирковското село Могиляне. Най-важната политическа задача на движението е намирането на алтернатива на ГЕРБ, а това може да стане само с ново правителство и с нов формат на властта, подчерта Местан.

Пред "Стандарт" Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, споделя тезата си, че в политиката грам лоялност е равен на килограм интелект. "За ГЕРБ изборите не са ленински съботник. В годината на вота е късно да се търси дебат с опозицията. За нещастие доволните у нас си мълчат. В спора за цигарите съм на страната на малкия и средния бизнес".


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.