Пропускане към основното съдържание

Киро Киров: След отвличането вечно внимавам къде ходя, какво правя

Всички отвлечени са загубили много, заяви бизнесменът Киро Киров, който стана една от жертвите на „Наглите” и впоследствие беше освободен срещу откуп.


Днес е поклонението пред паметта на друга от жертвите на групата Камелия Бончева. Съпругата на бившия президент на "Литекс" Ангел Бончев, който също бе отвлечено от „Наглите“, почина в сряда след тежка борба с рака.

„Ето сега жертва е Камелия, която според мен отключи болестта си от стреса, който преживя. 52 дни докато Ангел Бончев беше държан в плен, след това тя е била 21 дни задържана и това вероятно е отключило тази болест, която не можа да бъде излекувана”, каза Киров пред TV7.

По думите му с течение на времето стресът от преживяното намалява, но никога не може да бъде забравен. Успокоение не е настъпило. Аз вечно внимавам къде ходя, какво правя, с кого се срещам, какво говоря, сподели той.

Камелия Бончева беше отвлечена на 9 юли 2008 г. минути след като предаде откупа за съпруга си от 395 200 евро. За да бъде освободена, Ангел Бончев дари близо 160 000 евро на фондация за борба с рака. Впоследствие семейството заведе гражданско дело за възстановяване на парите, дарени на „Утре за всеки“.

В средата на април Софийският градски съд реши, че фондацията трябва да им върне парите, тъй като лечението на Камелия Бончева в чужбина е глътнало последните им спестявания.

Макар по документи неправителствената организация да подпомага жените с коварното заболяване, вместо за рехабилитационен център дарението на семейство Бончеви е послужило за изграждане на луксозен СПА комплекс.
Киров заяви, че случилото се с Камелия Бончева е невероятен прецедент.

„Някой, който носи откупа, за да го предаде, да бъде самият той отвлечен, освободеният да трябва да събира пари за новоотвлечения. И как е възможно, след като всичкото това се прави уж пред погледа на полицията по онова време, как е действала тази полиция, как е изпуснала, как не е могла да проследи къде карат новоотвлечения”, попита бизнесменът.

Той посочи, че не намира отговор как това е било възможно. "Но ние, като общество, много често протестираме за това, че полицията неадекватно реагира, не намира похитители, грабители, крадци, убийци и т.н. След това, когато полицията хване някого, реакцията на обществото е: Да, ама той беше хванат грубо, къде са правата на човека? Това са неща несъвместими. В края на краищата, тези, които извършват арестите, те са обучени за силово арестуване. Естествено, грубости не трябва да има, но как може без сила да бъде задържан някой", коментира Киро Киров.

По думите му шокиращо е, че малко хора от бандата са получили ефективни присъди предвид мащаба на извършените действия.

През април тази година „Наглите” бяха осъдени на общо 444 години затвор за 12 доказани отвличания, сред които и това на семейство Бончеви. Софийският градски съд призна за виновни Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста, Даниел Димитров – Релето и Любомир Димитров – Гребеца. Павел Петков – Прасето, Цветозар Славчев – Църо и братята Радослав и Митко Лебешковски се оказаха невинни по обвиненията.

“Моето вътрешно усещане и мнение е, че това е била една организирана група, която е от повече хора, която действа добре и е много добре обучена. По начина, по който тя отвлича хората, по начина, по който действа - съвсем без да се притеснява от външните фактори, по начина, по който говорят, докато си затворен там, в едно помещение… Внимавай какво ще се случи, като излезеш, тъй като ние имаме връзки навсякъде и ние знаем абсолютно всичко какво се случва и как се случва след това”, разказа той.

Киров уточни, че не се е опитвал да си върне парите, платени за неговия откуп, защото не мисли, че това е възможно.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.