Пропускане към основното съдържание

Ден на национален траур, погребват патриарх Максим

Ден на национален траур, погребват патриарх Максим
Днес е ден за национален траур заради кончината на българския патриарх Максим. Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 г.


В деня на опелото и погребението на патриарх Максим националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

От 9.00 ч. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 ч. ще бъде опелото на патриарх Максим.

На тези траурни служби ще присъства Вселенският патриарх Вартоломей Първи, очаква се да дойдат също сръбският патриарх Ириней, атинският архиепископ Йероним и други представители на поместните православни църкви.

Пловдивският митрополит Николай, който временно бе определен и за митрополит на Софийската епархия, увери, че "всеки българин, който пожелае да се сбогува с Негово светейшество, ще бъде допуснат до патриаршеския катедрален храм "Свети Александър Невски".

Погребението на патриарх Максим е от 15.30 ч. в Троянския манастир.

Вчера близо две хиляди вярващи се простиха с патриарха. Тялото му беше изложено за поклонение в катедралния храм "Света Неделя" в София. Премиерът Бойко Борисов, министри, Вселенският патриарх Вертоломей също се простиха с патриарх Максим.

 Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.
На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.