Пропускане към основното съдържание

В Скопие не мирват: България има териториални и етнически претенции!

В Скопие не мирват: България има териториални и етнически претенции!
България трудно ще може да обясни пред ЕС позициите си, свързани с Македония, тъй като те съдържат скрити териториални и етнически претенции. Това твърди бившият македонски външен министър Слободан Чашуле пред македонската агенция Макфакс. 


Чашуле предлага в духа на необходимостта от развитие на македонско-българските отношения президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов да посетят Македония и пред Музея на Холокоста в Скопие да се извинят за престъпленията на територията на Македония по време на фашистката окупация, както до ден-днешен наричат българското управление във Вардарска Македония през 1941-1944 г. 

„Още на времето предупреждавах, че към гръцките блокади ще се присъединят и български и това не ме изненадва. Тази тенденция се наблюдава отдавна. Българската държава обаче по-трудно ще артикулира българската блокада, защото за разлика от гръцкия проблем с нашето име тук се крият претенции както териториални, така и етнически“, заявява Чашуле.
„Такова нещо е трудно приемливо за ЕС, особено когато българите по един според мен странен и малко неумел начин искат да представят тази своя позиция като протест срещу фашизма, какъвто са имали по време на Втората световна война, което за Европа е абсурдно и абсолютно неприемливо“, убедено казва бившият външен министър.

„Във връзка с тезите на премиера Бойко Борисов, че Германия вече не отваря този въпрос за фашизма, а защо сега ние го отваряме, трябва да си спомни господин премиерът, при цялото ми уважение, че Вили Бранд отиде в Аушвиц и се извини от името на германската нация на евреите. Така че мога спокойно да кажа, че президентът Плевнелиев заедно с премиера Борисов са добре дошли в Македония, пред Музея на Холокоста да се извинят и след това да отидат до село Ваташа (през 1943 година българска военна част разстрелва 12 млади комунисти – бел.ред.) и да се извинят за това престъпление, едно от много спрямо македонския народ по време на фашистката окупация“, иска Чашуле.

„Тогава ще можем да говорим за европейска България, с която ще се постараем да честваме празници заедно, да проучваме историята, да разграничаваме подробностите, от отделното да направим общо и обратното. Всичко останало е ирационална позиция, която няма да мине в ЕС“, казва Чашуле.

В заплахите от официална София Чашуле не разпознава реална основа, а игра за вътрешна употреба според него, пише македонската агенция.

„Как ще наложат вето заради това, че Македония е направила филм за фашизма, фашистката окупация и погрома? Как ще наложат вето на Македония за това, че крадяла българската история? Първо, те трябва да дефинират кражбата на история и второ, ние в нито един момент не отричаме, че в рамките на Османската империя сме били заедно, в рамките на Византийската империя сме били заедно, имали сме държави, които са били и общи, и отделни“, настоява Чашуле.

„И естествено, как ще обясним на Европа, че повече от 1000 години преди Френската революция по тези земи е имало нации, които са били български. Нацията е феномен на буржоазната държава и всякакво търсене на нация в миналото, както те правят, за да ни оспорват нас, е най-малкото смешно. И това няма да мине в Брюксел. Това обаче е добра игра за вътрешна българска употреба“, твърди Чашуле, който вероятно обърква понятията „народ“ и „нация“.
В края на миналия месец България в лицето на президента Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов заявиха по-категорична българска позиция спрямо Македония. Държавният глава каза, че е крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания. Плевнелиев посочи още, че „не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България“. През декември Македония, която е страна кандидат за член на ЕС от 2005 г., очаква дали ще получи дата за започване на преговори за присъединяване. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.