Пропускане към основното съдържание

Какъв ще бъде ефектът на урагана Санди върху икономиката на САЩ?

Какъв ще бъде ефектът на урагана Санди върху икономиката на САЩ?
Източното крайбрежие на Северна Америка за пореден път бе в обсега на природно бедствие.  Въпреки че нанесе щети в Канада и страните от Карибския басейн , ураганът Санди връхлетя най-силно североизточното крайбрежие на САЩ - най-гъсто населената част на страната, принуждавайки една от главните икономически столици на света – Ню Йорк буквално да застине.


Природното бедствие беше толкова мощно, че причини затварянето на фондовите пазари на Wall Street, като търговията с акции и други активи беше спряна за цели два дни, което се случва за първи път от 1888 г. поради метеорологични причини.
.
В първия ден след преминаването на урагана американците започнаха да правят първоначални оценки на нанесените щети. По сведения на BBC, загубите на този етап се оценяват на $30-40 млрд., като се очаква те да нарастнат. Финансови експерти, цитирани от водещи американски медии, дават своите коментари и анализи за неговия ефект върху икономиката на САЩ.

Някои икономисти вече започнаха да чертаят своите мрачни прогнози. Визирайки не само директните щети от разрушени сгради, коли и магазини те посочват и загубите в дългосрочен план – отменени полети, туристически пътувания, както и огромните разходи за възстановяване на инфраструктурата. Според Крис Бърнит и Браян Съливан от Bloomberg, ураганът ще окаже осезаемо влияние върху БВП на САЩ през четвъртото тримесечие, като това допълнително ще натежи върху все още крехката американска икономика и ще удължи излизането й от рецесията.

Много анализатори обаче твърдят точно обратното - а именно, че ефектът от урагана ще донесе така необходимото съживяване на американската икономика. Според Нийл Ървин от Washington Post, възстановяването ще внесе в нея свежи сили под формата на $15 -20 млрд, идващи от Федералния резерв и застрахователните компании. Той коментира още, че спешната нужда от реконструкция на засегнатата инфраструктура ще създаде работни места и ще раздвижи икономическата дейност на много нива. В дългосрочен план, според CNBC, загубите ще насърчат компаниите да бъдат по-ефективни и иновативни в правенето на бизнес, с цел щетите от подобно бедствие в бъдеще да намалеят до минимум.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.