Пропускане към основното съдържание

Когато кметовете работят, държавата помага, рече Борисов

България е една от четирите държави в Европейския съюз, която няма спрени оперативни програми.
България е една от четирите държави в Европейския съюз, която няма спрени оперативни програми.

Това коментира премиерът Бойко Борисов, след като откри в Ботевград първата регионална система за управление на отпадъците у нас, финансирана с европейски средства.


Останалите три държави без спрени европейски средства са Финландия, Швеция и Дания, посочи пред журналисти Реналдо Мендметс от Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия.

Новото депо на Ботевград, което ще обслужва и общините Правец и Етрополе, се открива седем месеца предсрочнно, предаде БТА.

Община Ботевград през последната година и половина е спечелила 12 проекта по европейски програми на обща стойност над 50 млн. лева, и ще продължава да ги изпълнява достойно, каза кметът на града Георги Георгиев.

Преди три години сметището на Ботевград пушеше всеки ден, припомни премиерът. Той отбеляза, че в Ботевград се строи и нова спортна зала с 4500 места. Когато виждаш, че кметовете работят, е нормално и държавата да се опитва повече да ги подпомага, каза Бойко Борисов.

Премиерът изрази надежда след израждането и на предвидената сепарираща инсталация в близост до депото, структурите на ГЕРБ да направят почистване на района от нерегламентирани сметища, защото "тази прекрасна природа тук няма нужда да бъде загрозявана".

Екоминистърът Нона Караджова поздрави общината за това, че първа е завършила проект за управление на отпадъците, финансиран по оперативна програма "Околна среда, както" и за собствената инициатива за изграждане на сепарираща инсталация чрез публично-частно партньорство, която трябва да влезе в експлоатация до 2-3 месеца.

По думите й така общината ще осигури съоръжения за 30 години напред и ще постигне в най-скоро време европейските цели за отпадъците, които България трябва да достигне през 2020 г.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.