Пропускане към основното съдържание

Данък депозит остава, няма да облагат печалбата от борсата и хазарта

Със сигурност предложеният 10% данък върху лихвите от депозитите остава
Със сигурност предложеният 10% данък върху лихвите от депозитите остава, обяви пред журналисти председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова след среща в Министерството на финансите.


"Днес отново в медиите имаше публикации - нови 25 млн. лева за един месец, влезли по сметките на БНБ от домакинства, т.е. от физически лица. Там има вече една сериозна сума от 33 млрд. лева, която е по сметките на домакинствата и физическите лица.

Този пасивен доход е нормално и резонно да бъде обложен с пропорционалния данък от 10 % – така, както се облагат всички останали доходи", аргументира се Стоянова, цитирана от "Фокус".

Тя подчерта, че стари доходи няма да се облагат и новият данък трябва да се отнася за онези доходи от лихви, "които са изтеглени или заверени по сметките на клиентите след 1 януари 2013 година".

Председателят на бюджетната комисия посочи още, че към този момент не е подходящо да се облагат печалбите на физическите лица от хазарт, както и печалбите от фондова борса.

Менда Стоянова взе отношение и по повод протестите на майките, които настояват за увеличение на детските надбавки от 35 лв. на 50 лв. и на майчинството през втората година от отглеждането на детето, което да бъде обвързано с минималната работна заплата.

"Ако ние решим да увеличим разхода за социалните помощи за втората година при гледане на дете, това означава, че или трябва да имаме отнякъде допълнителен приход, или трябва да намалим някой друг разход”, заяви Стоянова.

Тя бе категорична, че държавата постъпва отговорно към младите семейства, както и към децата, „защото няма такава държава в Европа и в света, която да подпомага толкова много отглеждането на малкото дете”.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.