Пропускане към основното съдържание

По-добре чужденец в Мюнхен, отколкото циганин в България!

Баварската столица Мюнхен се превърна в приют за хиляди български и румънски имигранти.
Баварската столица Мюнхен се превърна в приют за хиляди български и румънски имигранти.
В следващите години Германия очаква още над десет хиляди чужденци от Източна Европа, повечето от които вероятно ще останат на улицата


В специализирания подслон за имигранти „Machtlfinger Straß в Мюнхен живеят по 12 души в стая. И ще става все по-тясно, пише немското издание Tageszeitung.

“Наистина се притеснявам за тези хора“, казва Вилхелм Дрекслер, референт по имиграционните въпроси към неправителствената организация Каритас.

През изминалите 6 години броят на имигрантите се е удвоил. През 2011-та година в Мюнхен пристигат 2 305 българи и 3 841 румънци, повечето от които са роми. Тази година организацията очаква поне още толкова новодошли.

„В някои градове 90 процента от ромите са безработни. Те не могат да живеят с 50 евро социални помощи на месец. А тук идва проблемът и с дискриминацията. Чувал съм неколкоркатно роми да казват: По-добре да съм чужденец в Мюнхен, отколкото завинаги циганин в България“, разказва Дрекслер пред Tageszeitung.

Когато германският трудов пазар се отвори напълно за българите през 2014-та година, се очаква още една голяма вълна от имигранти, пише още немската медия.

„Но когато имигрантите дойдат тук, ситуацията им не става по-добра. Получваме ежедневно обаждания от пунктове на нашата организация, където са придошли още и още имигранти. Те са гладни, жадни и спят по гарите“, допълва представителят на неправителствената организация.

Служители на Малтийското дружество за помощ на мигранти в Мюнхен също се оплакват от бедствената ситуация.

Последствията: все повече българи и румънци остават без покрив над главата си и трябва да просят. А мюнхенци, естествено, се страхуват за дълго градения имидж на града си. „Мюнхен е с имидж на най-богатия, най-чистия и най-сигурния град в Германия. Но имигрантите ще променят това. Много скоро по улиците ще виждаме бедността на източноевропейци“, предупреждава Декслер.

Всички неправителствени организации в помощ на мигрантите ще се срещнат с управляващите на баварската столица, за да намерят скорошно решение на проблема. Вече се обсъжда и вариантът всички имигранти, които не са намерили работа в определен срок от време, да бъдат върнати обратно в родината.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.