Пропускане към основното съдържание

Министър Игнатов: Образованието трябва да стане по-прагматично

Министър Игнатов: Образованието трябва да стане по-прагматично
В образованието не бива да се правят резки движения и затова трябва да се местят само отделни елементи между класовете, за да отидат, където им е мястото. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието Сергей Игнатов. Той даде пример с обявената информация, че изучаването на Питагоровата теорема се предвижда да бъде преместено в учебника по математика за 6 клас от този за девети.


По мнението на Игнатов децата трябва да бъдат отдалечени от сухата теория, а тя да бъде изтеглена в горните класове, така че образованието да стане по-прагматично. "Знаенето трябва да се превърне в можене, в инструмент за вземане на решения", коментира министърът. Той посочи, че идеята учениците да изпълняват и проекти е пример за това. Чрез тях се предвижда те да стигнат сами до някакво знание – с помощта на учител или родител, също включени в проекта. Такива знания остават в съзнанието за по-дълго, посочи Игнатов. Пример за такъв проект е да се прочете книга, която после да бъде представена пред класа. Според министъра проектите ще дадат представа на учителите и родителите за интересите на децата, които да бъдат открити по-навреме.

Въпреки критиките към шестобалната система на оценяване засега не се обмисля нейното премахване, обясни още министърът. Той посочи, че това може да стане едва след като оценяването стане многокомпонентно.

Тетрадките с фолкпевици, изобразени върху кориците, са синдром на лошо планиране. Те може да се купуват масово, но това са еднократни ползи, коментира министърът. С писмо до директорите на училища е разпоредено при срещи с родителите да се обясни, че такива тетрадки не са добре дошли в българското училище. Според него в такива казуси трябва да се действа с метода на убеждението, защото няма наредба, която да забранява подобни неща. По думите му в скоро време върху кориците ще преобладават образите на Ботев, Левски и Паисий.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.