Пропускане към основното съдържание

10-годишна давност за борчовете предлага депутат от ГЕРБ

депутатът от ГЕРБ Емил Радев предлага да се въведе десетгодишна абсолютна давност на задълженията на физически лица за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги
За да няма вечни длъжници, обречени да теглят през целия си съзнателен живот последствията от решението да вземат кредит, който не могат да изплащат, депутатът от ГЕРБ Емил Радев предлага да се въведе десетгодишна абсолютна давност на задълженията на физически лица за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги.


По думите му това означава, че ако дългът е станал изискуем през 2008 г., през 2018-а, независимо, че частният съдебен изпълнител продължава делото, то ще се прекрати и длъжникът ще може наново да гради своята семейна икономика, без да се притеснява за главница и лихви.

„10 години е дълъг срок и ако кредиторът не е успял да си събере задълженията, няма смисъл да продължава,” каза Радев пред bTV.

Народният представител обясни, че ако поправките в закона влязат в сила през 2013 г., делата за неплатените сметки и кредити до 2003-а ще бъдат прекратени.

Що се касае до дългосрочните ипотечни кредити, срокът започва да тече от момента на просрочена вноска, а не от момента, в който е изтеглен кредитът, уточни депутатът от парламентарната група на управляващите.

„Ако за 10 години например „Топлофикация” не е успяла да си събере задълженията за парно от 2001 и 2002 година, вероятността да го направи тепърва е много малка,” отбеляза Емил Радев. „В същото време текат и разноски по дела,” допълни той.

„Към момента само към частните съдебни изпълнители има заведени над 400 хил. дела за такива задължения, толкова са и към държавното изпълнение,” каза още Радев.

„Говорим за човешки съдби, по някакъв начин тези хора трябва да излязат от тази ситуация,” заяви народният представител от ГЕРБ, който се надява до Нова година предлаганите от него поправки да бъдат приети.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.