Пропускане към основното съдържание

Вторият лъч на метрото днес огрява софиянци

Вторият лъч на метрото днес огрява софиянци
С празненства за хиляди левове, безплатно пътуване за ден и присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, на премиера Бойко Борисов, на президента Росен Плевнелиев и на кмета на София Йорданка Фандъкова днес ще бъде открит вторият лъч на столичното метро.


Проектът, реализиран с евросредства от оперативна програма "Транспорт" и съфинансиране на общината и държавата, свързва квартал "Надежда" с "Черни връх". Новите метростанции са 11 - "Ломско шосе", "Бели Дунав", "Надежда", "Хан Кубрат", "Княгиня Мария Луиза", "Централна гара", "Лъвов мост", "Сердика 2", "НДК", "Европейски съюз" и "Джеймс Баучер". Дължината на новата отсечка е приблизително 10.6 км.

Под ритмите и танците на ансамбъл "Филип Кутев" на официалната церемония ще присъстват още министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на европейските фондове Томислав Дончев и на културата Вежди Рашидов. Ще присъства и европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

На метростанция "Сердика 2" пък е организирана изложба от археологически паметници от праисторията и археологически каменни находки от античността, представящи историята на София.

За новото метро от 20 часа е организиран концерт пред НДК с участието на Поли Генова, Силвия и Теди Кацарови, рокгрупата "Турбо" и "Тримата тенори". Петъчният празник на открито предизвика вицове в социалните мрежи. "Въпреки че общината не покани Веселин Маринов, той ще бъде гост-изпълнител с песента "Родното метро ни вози", гласи един от тях.

Празненствата струват точно 47 500 лева, а обявената от общинското предприятие "Метрополитен" обществена поръчка беше спечелена от единствения подал документи кандидат "ТВ Ентъртейнмънт". Фирмата е собственост на журналистката Надежда Кехайова. Освен официалната церемония за около 1800 лв., поръчката включва изработката на фотоалбум и заснемане на видео на новите метростанции в HD формат.

Метрото ще отвори врати за пътници от 14 часа, като до края на деня пътуването по новите станции ще бъде безплатно. Сутринта от 8 часа до когато е нужно ще бъде изцяло затворено за превозни средства локалното платно на бул."Кн. Мария Луиза" между ул."Козлодуй" и бул."Сливница" - в посока от ул."Козлодуй" към бул."Сливница".

През деня програмата на Барозу включва срещи с премиера Борисов и президента Плевнелиев.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.