Пропускане към основното съдържание

Барозу пристигна у нас

Председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу пристигна в страната ни на работно посещение с късен полет в четвъртък
Председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу пристигна в страната ни на работно посещение с късен полет в четвъртък, предаде БГНЕС.

Малко преди 23 часа самолетът с Барозу кацна на ВИП терминала на летище "София".

Той и неговата делегация бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов, с когото обмениха бързи любезности преди да се насочат към вътрешната част на сградата, както и еврокомисар Кристалина Георгиева.

Програмата на посещението на Барозу в България включва откриването на втория метродиаметър (метростанциите "Сердика", "Лъвов мост", "НДК" и "Европейски съюз")
и изложбата на метростанция Сердика в София, което започва в 9 часа тази сутрин. Вече стана ясно, че за PR събитието са отделени 47 500 лева.

6 млн. лв. са инвестициите от столичното метро, които са дадени за разкопките на метростанция "Сердика II". Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че проектът е променян 5 пъти с цел да не се прави компромис с историята на града.

Всички пътници в метрото ще могат да се докоснат до културните ценности, подредени в 12 витрини. Зам.- кметът по културата Тодор Чобанов подчерта, че в тази изложба са подредени находки не само от неолита, но и от античната епоха.

Той обясни, че епохата на неолита в Европа започва на Балканите и тези находки са от 7-хилядната години преди Христа, тоест са на 9 хил. години и поясни, че е трудно да определи етнически народите, които имат принос за тези находки като подчерта, че София в древността е била един много космополитен град, в който са се събирал хора с различен произход.

Фандъкова обобщи, че наземната част на ларгото е напълно завършена, а горната част, включваща археологическите ценности ще бъде готова до края на следващата година.

От 14 ч. всички желаещи ще могат да ползват втората линия на метрото по разписание, като пътуванията по линията ще са безплатни в рамките на деня.

С пускането на втория лъч на столичното метро от 31 август цената на картата за пътуването в него се увеличава.

Така персонализираната карта ще струва 35 лв., а тази без име - 42 лв. За сравнение до момента цените бяха съответно 23 и 28 лева.

Цената на билетчето за метрото остава един лев.

Барозу ще проведе и двустранна среща с министър-председателя, последвана от съвместна пресконференция в Гранитна зала на Министерски съвет от 13:00 часа. Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с Барозу в 17.00 часа на “Дондуков” 2.

Във връзка с визитата се закриват няколко столични паркинга и се спира движението в някои части в столичния център.

От Столична община съобщават, че се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

- от 14.00 часа на 30.08.2012 г. до приключване на посещението на 31.08.2012 г. на южния паркинг пред хотел "Шератон", а при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция" при СДВР да се закрие и другата част от паркинга.
- от 08.00 до 17.00 часа на 31.08.2012 г. на ул. „Московска" между ул. „Г.С. Раковски" и бариерата на Британското посолство;
- от 08.00 до 17.00 часа на 31.08.2012 г. на пл. „Николай Гяуров";
- от 08.00 до 17.00 часа на 31.08.2012 г. на паркинга на пл. „Кн.Александър І".

От 12.00 до 17.00 часа на 31.08.2012 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция" при СДВР по ул. „Московска" между ул. „Г.С. Раковски" и бариерата на Британското посолство.

От 8.00 часа до отпадане на необходимостта на 31.08.2012г. се забранява престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства по локалното пътно платно на бул."Кн.Мария Луиза" между ул."Козлодуй" и бул."Сливница", посока от ул."Козлодуй" към бул."Сливница".

„ЦГМ" ЕООД - поделение „Паркиране и мобилност" да закрие паркинг „синя зона" и „служебен абонамент" за горепосочените време и места.

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.