Пропускане към основното съдържание

Да мълчим по казуса с Румъния, призова Младенов

Външният министър Николай Младенов обяви, че публичното говорене за спора ни с Румъния не е в интерес на страната ни. Той призова да мълчим по темата.


"Колкото повече тази тема се политизира и коментира в България, толкова повече се влиза в интереса на други държави", заяви пред Нова телевизия министърът.

По думите му спорът е технически, свързан е с методология, а преговорите вървят още от времето на социализма.

Според Младенов имало опит да се окаже натиск на България, но нямало да бъде успешен.

"Смятам, че ако продължим с това нагнетяване на ситуацията, никакво решение не може да намерим. Затова ситуацията трябва да бъде успокоена. Мисля, че абсолютна грешка беше това, което румънският министър направи, да говори публично по тази тема. Когато ситуацията се успокои, когато се върнем на преговорите, тогава ще намерим решение", убеден е външният министър.

"Няма основание да се притесняваме от този казус, но колкото повече тази тема се държи в общественото внимание и колкото повече се нагнетява ситуацията в България, толкова по-трудно ще намерим изход", предупреди още той.

Младенов отрече появилата се информация, че през "спорната зона" ще минава част от “Южен поток” и “Набуко”.

Вчера в интервю за телевизия "Реалитатя", цитирано от румънската преса, външният министър на Румъния Кристиан Дяконеску заяви, че страната му няма спор с България, а само претенция за уточняване на една зона, спрямо която да се приложи конвенцията за морско право.

"Нямаме спор с България. Имаме само претенция да се уточни, съгласно правилата на международното право, една зона, едно геометрично място, спрямо което да се приложи конвенцията за морско право, тоест подялба съгласно тези правила", заяви министърът, цитиран от БТА.

Преди седмица Дяконеску обяви, че между Румъния и България има "спорна зона" що се отнася до държавната граница в морето, като обясни, че става въпрос за 17 кв. километра.

Изявлението му предизвика серия реакции и коментари и в двете страни.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.