Пропускане към основното съдържание

Да се извадят изборните секции от махалите, иска Каназирева

„Изборните секции в ромските махали трябва да бъдат извадени оттам, а ромите да гласуват на други места в района”, поиска кандидатът за кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Дани Каназирева.

Лидерът на партия „Съюз за Пловдив” обоснова предложението си с масовата практика на купуване на гласове. Според Каназирева пазарлъкът за ромските гласове вече е започнал, а в секциите по махали вотът лесно се манипулирал.

По тази причина тя призова настоящия кмет Славчо Атанасов да извади всички 60 секции от „Столипиново” в други части на район „Източен”.

„Ако Славчо Атанасов има воля за справяне с проблема, ще издаде заповед и ромите ще гласуват на други места в района”, обяви Дани Каназирева.

„Идеята е екзотична и доста закъсняла”. С тези думи Славчо Атанасов коментира предложението да извади изборните секции от ромските махали.

„Ще настъпи истински хаос, ако това се случи два месеца преди изборите, особено в гетата, където ромското население не е особено ограмотено”, коментира настоящият кмет и кандидат за втори мандат от ВМРО-НИЕ.

По думите му едно подобно решение изисква консултации с всички партии и не може да се вземе седмица преди да се утвърдят избирателните секции в градовете.

В Пловдив кметът на Кюстендил обяви, че ще издаде заповед и че ще измести всички шест секции от ромския квартал, за да се получи смесен вот.

„Не може да забраним на хората да продават гласовете си, но кметовете имаме правомощие чрез административни мерки да направим контрол върху изборния резултат”, каза пред журналисти в Пловдив кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Той даде пример, че в една секция правото си на глас могат да упражнят 500 избиратели от български и 300 от ромски произход.

„По този начин ще пресечем практиката с организираното извозване на гласоподаватели и злоупотребите в секционните комисии”, категоричен е Паунов.
В Пловдив избирателните секции са малко над 470, като 60 от тях се намират в ромските махали.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.