Пропускане към основното съдържание

Преследване на депутати с цигара

Брюксел и Страсбург – седалищата на Европейския парламент, ще станат зони, свободни от пушене, а нарушителите ще трябва да имат дълбоки джобове, дори да разполагат с имунитет.
Решението е на ръководството на парламента, което въвежда от май жълти и червени картони, за да откаже пушачите от вредния им навик. Парламентарните квестори ще се вживяват в ролята на футболни съдии, а целият персонал на парламента е призован да докладва за нарушители.
Пушенето се забранява във всички офиси и дори в помещенията, използвани от представителствата на националните парламенти и на кабинета за връзки с американския Сенат.
В двете сгради ще бъдат оставени само по две места, където пушачите, затворени в стъклени клетки, ще могат да се поддават на изкушението. Едното ще е за персонала, а другото – в депутатските барчета, където достъп имат само парламентаристите.
Депутатите пушачи няма да могат да палят дори в служебните автомобили на парламента, които ги возят до работа.
Ако все пак някой от персонала бъде хванат в крачка, председателството е предвидило стройна система за наказания, която започва от забележка, продължава през писмено предупреждение и завършва с дисциплинарна санкция.
Системата е подобна и за депутатите, които ще получават предупредителни писма при първо нарушение и отнемане на дневната надница при повторение.
Засега не е ясно дали предупредителните писма и оплаквания, които са приравнени към жълтия картон във футбола, ще са съответстващия цвят, но е ясно, че депутатската глоба ще се равнява на 298 евро. Толкова парламентаристите получават за присъствен ден.
Освен "опозоряването" и "бъркането в джоба" ръководството на парламента поръча на квесторите да направят нещо като черен списък на депутатите, които не се съобразяват с разрешените за пушене места, както и на заловените в нарушение политици. Такъв ще има и за останалия персонал.
За да помогне на пушачите да оставят цигарите, парламентът ще организира специални курсове и процедури за отказване. Решението прави Европарламентът първата институция, която въвежда толкова строга система за забрана на пушене. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.