Пропускане към основното съдържание

За 100 години мъжете щръкнаха с 10 см

Мъжете са пораснали с 10 см за 100 години главно заради по-добрата храна и здравеопазването, съобщи "Дейли мейл".
През 1900 г. мъжът е бил висок средно 1,68 м, а през 2000 г. – 1,78 м. За същия период жените са пораснали само с около 3 см от 1,60 м до 1,63 м.
Учените обясняват това предимно с по-добрата храна на бременните жени. Така бебетата им стават по-здрави и силни хора. По-добрите санитарни условия и усъвършенстваните технологии също имат голяма роля за подобряването на условията на живот и работа.
Данните са от най-изчерпателните изследвания на развитието на човечеството, правени досега. Ръководител на екипа е нобелистът Робърт Фогел. Той и колегите му три десетилетия обработват статистически данни, за да видят как са се променили хората след 1700 г.
Резултатите им показват, че човечеството не само вече живее по-дълго, но и е станало по-високо.
"В повечето, ако не и във всички части по света, размерът, формата и дълголетието на човешкото тяло са се променили повече и по-бързо през предишните три века, отколкото за няколко хилядолетия преди това", каза Фогел.
Промените са станали за време, което е "незначително кратко по стандартите на Дарвиновата еволюция".
"Скоростта на технологичните и човешките физиологични промени през 20 век са забележителни", изтъкна той.
Технологиите са спасили човечеството от безкрайните болести, недохранване и тежки условия за работа. През 19 век фермерите например са работили средно 78 часа пет и половина работни дни в седмицата.
Защитаването на водоснабдяващите мрежи и прокарването на канализация премахнало редица болести. Осигуряването на по-добро хранене на майките пък гарантира по-здраво и устойчиво на болести следващо поколение.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.