Пропускане към основното съдържание

Взеха се!

Сватбата, която подлудява целия свят месеци наред, се случи. Британският принц Уилям и неговата избраница Кейт Мидълтън си казаха заветното „Да“ в Уестминстърското абатство в Лондон.
Двамата си размениха брачни клетви. Брачната халката е една и беше сложена от Уилям на пръста на Кейт. Той самият избра да не носи халка по примера на дядо си, Единбургския херцог.
След това бяха обявени за съпруг и съпруга от духовния глава на Англиканската църква – Кентърбърийския архиепископ Роуан Уилямс.

Днешният ден в Лондон се определя като най великия за британската монархия от 30 години насам.

Очаква се, че церемонията е приковала пред екраните над 2 милиарда зрители в целия свят, 8 хиляди журналисти отразяват събитието. Хиляди британци и туристи от няколко нощи са заформили палатков лагер около Бъкингамския дворец в очакване на кралското бракосъчетание.

Списъкът с гостите е впечатляващ микс от приятели на кралското семейство, спортни звезди и знаменитости. В него има 1900 имена, присъстват дори двама диктатори. Сред поканените са футболистът Дейвид Бекъм и съпругата му Виктория, музикантът Елтън Джон и актьорът Роуан Аткинсън, изиграл емблематичната роля на Мистър Бийн.
Британското кралско семейство е поканило и бившия премиер на България и роднина на английската кралица Симеон Сакскобургготски заедно със съпругата му доня Маргарита Гомес-Асебо. 

Десетте камбани на лондонското Уестминстърско абатство ще бият повече от три часа след венчавката. Сватбата се охранява от 5000 служители на реда. 

Младоженците ще почерпят с две торти – традиционна сватбена плодова торта и любимата шоколадово-бисквитена торта на Уилям.
Кралската сватба ще струва над 5 милиона лири на данъкоплатците. 

Принц Уилям и Кейт Мидълтън получиха титлите херцог и херцогиня на Кембридж. Принц Уилям, който е втори поред за наследяване на трона, ще стане също граф на Стратърн и барон на Карикфъргъс.

Кейт съответно ще стана графиня на Стратърн и баронеса на Карикфъргъс след сватбата в Уестминстърското абатство. Булката автоматично ще стане и "принцеса Уилям Уелски".  
Протоколът обаче не предвижда тя да стане "принцеса Катрин" или "принцеса Кейт", защото няма благородническо потекло.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.