Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от ноември 4, 2012

В Скопие не мирват: България има териториални и етнически претенции!

България трудно ще може да обясни пред ЕС позициите си, свързани с Македония , тъй като те съдържат скрити териториални и етнически претенции. Това твърди бившият македонски външен министър Слободан Чашуле пред македонската агенция Макфакс. 

Преглед на печатните новини днес

"Вървим към бананова република", коментира " Стандарт ". В  България милионерите никнат като гъби - на всеки три дена се открива нова седемцифрена банкова сметка, сочи статистиката на БНБ. Само за 2012 г. са регистрирани още 106 богаташи, които са скътали белите пари за по-нататък. За същото време 93 000 души са загубили работата си. И  това  са само регистрираните на борсата.

Вицепрезидентът без помилван осъден през октомври

Вицепрезидентът Маргарита Попова не е помилвала нито един осъден през месец октомври.  По 29 молби, подадени от 36 осъдени лица, се е произнесла Комисията по помилването при президента, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Станишев: "Има едно хубаво нещо на Бюджет 2013 г. и то е, че това е последният бюджет на Бойко Борисов."

"Има едно хубаво нещо на Бюджет 2013 г. и то е, че това е последният бюджет на Бойко Борисов.",  това каза лидерът на БСП Сергей Станишев при дискусиите в парламента на първо четене по Законопроекта за държавния бюджет.

Откриха обезобразен варненски бизнесмен в Аксаково

48-годишен бизнесмен е открит мъртъв  и обезобразен в дома си в град Аксаково, близо до Варна. По информация на спешна помощ, от лицето на Борислав Енев липсвали цели части, а тялото му било затиснато от огромно стъкло, съобщи Нова телевизия.

Плевнелиев: Доган да обоснове позицията си за Балканската война

Президентът Росен Плевнелиев призова лидера на ДПС Ахмед Доган да обоснове от парламентарната трибуна много точно позицията си за Балканската война, за да не се спекулира от партиите. Държавният глава каза това пред журналисти по повод изказването на Ахмед Доган от Кърджали и сравнението му на Балканската война с "възродителен процес".

Заплатите в бюджетната сфера няма да се вдигат през 2013 г.

През 2013 г. ще се запази размерът на средствата за заетите в бюджетната сфера. Тя обхваща около 430 хил. души, които няма да усетят промяна в трудовите си условия догодина, ако се приеме сегашният вариант на законопроекта за държавния бюджет за 2013 г. Той се обсъжда днес в парламента, а данните са от доклада на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

ЕНП: Няма да има извънреден доклад на ЕК за България

Няма да има доклад, както беше съобщено, и в  това  съм сигурен Това заяви днес пред български журналисти в Брюксел Жозеф Дол, председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, по повод заявената принципна възможност от страна на Европейската комисия за доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка преди края на идната година, съобщи БТА.

Втори удар - въоръжени обраха хипермаркет в София

Втори въоръжен грабеж за ден. Хипермаркет беше обран в столичния квартал „Лагера”, съобщи bTV.

Ден на национален траур, погребват патриарх Максим

Днес е ден за национален траур заради кончината на българския патриарх Максим. Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 г.

Дянков: Ще настигнем Гърция, Португалия, Испания и всички, които не са се реформирали

България ще настигне не само Гърция, но и Португалия, Испания и всички останали държави, които не са се реформирали. Това прогнозира пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков, след като депутатите приеха на първо четене бюджета за 2013 година.

Сотир Цацаров е предложен за главен прокурор

Очаквано седем членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са внесли номинацията на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров за главен прокурор . Това се случва няколко часа след като съветът прие скандални правила за избор на наследник на Борис Велчев.

В Гърция приеха плана за икономии

Малко след полунощ гръцкият парламент прие новите строги мерки за икономии, съобщи БНТ. Това решение дава шанс на изпадналана в криза страна да получи нов транш от еврозоната и да избегне изпадане в неплатежоспособност.

Почитаме Архангеловден

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Архангел Михаил . Църковният празник е наричан от народа Архангеловден .

Преглед на печата

"Икономика на един небостъргач", коментира "Сега" идеята да се строят високи сгради в столицата ни. Въпреки кризата, която замрази инвестиционните намерения в областта на строителството, София е на път да се сдобие с първите си кандидат-небостъргачи. "Капитал форт" на "Цариградско шосе" и Милениум център в центъра на столицата със сигурност ще променят ритъма на града около себе си и са сериозно предизвикателство -и за проектантите, и за строителите. Двата проекта ще са показателни и доколко успешно като бизнес модел може да бъде високото строителство у нас.

Делян Добрев подписва окончателно споразумение за "Южен поток"

Министерският съвет е упълномощил министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев да даде разрешение Български енергиен холдинг да подпише окончателното инвестиционно решение за "Южен поток".

Стартира поетапно пускането на парното в София

Започва поетапното пускане на парното в София . Това става след като БАН обяви своята дългосрочната прогноза за времето, в която се посочва, че се очаква трайно застудяване. Освен това вече бяха регистрирани в три поредни нощи температури под 12 градуса , предаде КРОСС.

Четирима спрягани за наследници на Максим

Няколко са най-спряганите имена за следващ  патриарх на Българската православна църква , предаде Нова тв.

Станишев: Оценката на Доган е погрешна и неприемлива

Игра с огъня – така председателят на БСП Сергей Станишев определи думите на лидера на ДПС Ахмед Доган, че Балканската война е етническо прочистване.

За патриарх Максим с доброта и смиреност

Утре в родното село на патриарх Максим - Орешак , ще бъде обявен еднодневен траур, съобщи за БТА кметът на селото Христо Терзиев.

Осъдиха България в Страсбург, за нарушаване правата на човека

Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди страната ни за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра,  който  загина при операция на полицията през 2003 г., предаде bTV. 

Новият стар президент на Америка - Барак Обама

Президентът демократ Барак Обама е преизбран за втори мандат , а съперникът му републиканец Мит Ромни губи изборите, гласят прогнозните резултати на американските телевизии, цитирани от Ройтерс.

Плевнелиев и Медведев са обсъдили АЕЦ "Белене" в Лаос

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът на Русия Дмитрий Медведев са обсъдили въпроси, свързани с реализацията на проекта АЕЦ "Белене", съобщи пред журналисти вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович.

Кой ще е новият патриарх на Българската православна църква

Българската православна църква (БПЦ) - Българска Патриаршия се управлява от Свети Синод, а всяка епархия - от своя архиерей, който носи титлата митрополит. Върховен ръководен орган на Българската православна църква - Българска Патриаршия е Светият Синод, който се състои от Българския патриарх и епархийските митрополити.

Кой ще е новият президент на Америка - отговорът предстои

Възможно ли е наистина Барак Обама да си осигури още 4 години място в Белия Дом? Или Мит Ромни може да му отнеме поста изпод носа. Тези въпроси все още нямат отговор, тък като изборите едва сега започнаха и цяла Америка трепери.

Печатните новини за деня

"Турция иска консулство и в Шумен".  Това  пише " Преса " на първата си страница. Турският посланик Исмаил Арамаз е поискал при откриването на нова машина в завод "Алкомет" в Шумен - в присъствието на премиера - страната му да има консулство и в този град. Посланикът е припомнил, че преди 3 години Анкара е поискала да открие почетно консулство и в Русе, но отговор по това искане - от българска страна - още няма. Негово Превъзходителство информира, че на 27 и 28 ноември президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в Турция, а преди това у нас ще дойдат турските министри на образованието и отбраната.

В САЩ гласуват на президентски и парламентарни избори

Съединените щати на 6 ноември ще се състоят избори за президент, за Конгрес, за губернатори - в 11 от 50-те щата и за щатски събрания - в 44 от 50-те щата.

Почина патриарх Максим

Българският патриарх Максим   почина  тази нощ  между 3 и 4 часа на 98 години, съобщи БТА. Той бе настанен в правителствена болница "Лозенец" в столицата.

Ще напусне ли Венета Марковска?

Премиерът Бойко Борисов помолил избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли, ако има от какво да се срамува и ако ЕК сметне, че изборът й е опорочен.

Борисов: Ние сме срещу "Белене", защото в този проект цялата схема е корупционна в самото й зачатие

"Позицията на ГЕРБ е да подкрепи референдума, защото сме "за" ядрена енергия. Ние сме "за" да се произвежда ядрена енергия в седми реактор на "Козлодуй". Но сме срещу "Белене", защото в този проект цялата схема е корупционна в самото й зачатие. Ако дойде частен инвеститор, нека си го строи". Това казва в интервю за"Стандарт" премиерът Бойко Борисов.

Балканската война била за етническо прочистване според Доган

Необходим е нов общ прочит на историята по отношения на Балканската война с участието на историци от всички балкански страни, участвали в нея, заяви в Кърджали лидерът на ДПС Ахмед Доган. Така той коментира казуса "Делов" - неизбирането на ген. Васил Делов за почетен гражданин от общинския съвет на Кърджали навръх 100-годишнината от Балканската война и Освобождението на Кърджали.

Анонимните излизат на протест у нас

Утре, 5 ноември, хиляди българи с маски ще протестират в най-малко 15 града в страната. Началото ще бъде сложено точно в 18 часа.  Toва каза Янаки Ганчев, логистичен координатор на България за „ Световния протест на анонимните ", предаде БГНЕС.

Авторитарния призрак е надвиснал над Европа отново

В поне пет страни от ЕС - Австрия, Унгария, Румъния, България и Гърция може да се възроди форма на авторитарно управление , подобно на наблюдаваното през 30-те години наминалия век. Такъв е кошмарният сценарий, който си представя германският социолог професор Клаус Оффе.

Снегопочистващите фирми с готовност от понеделник

От понеделник фирмите, които са с ангажимент към снегопочистването, трябва да имат нон-стоп готовност за снеговалеж . Това заяви в Плевен министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде БТА.

Германски съд обвини българка в убийството на три деца

Пловдивчанката Милка Дочева (29 г.) е обвинена в  убийството на три деца . Обвинителният акт е връчен на двамата  адвокати. Това съобщи вчера Мартин Бранд, говорител на съда в Дортмунд, където ще се гледа делото, пише в. „Труд“.

Осем любопитни факта за изборите в САЩ

1. Защо изборите винаги са във вторник? В Съединените щати избирателната активност е една от най-ниските сред демократичните държави и повече от една четвърт от хората, които не гласуват, заявяват, че са твърде заети, за да отидат до избирателните урни. Въпреки  това  усилията изборите да се преместят през уикенда остават безрезултатни.

ЦИК: Референдума ще бъде подготвен съобразно изборния кодекс

На  националния референдум на 27 януари  за развитието на ядрената енергетика ще се гласува като на избори.