Пропускане към основното съдържание

Ще напусне ли Венета Марковска?

Премиерът Бойко Борисов помолил избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли
Премиерът Бойко Борисов помолил избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли, ако има от какво да се срамува и ако ЕК сметне, че изборът й е опорочен.


„Помолих Венета Марковска да се оттегли, ако има капка истина в това, което се твърди“, заяви министър-председателят по повод разразилия се скандал след избирането й за конституционен съдия от парламента и заплахата от Брюксел за междинен мониторингов доклад.

Според премиера, ако има нещо, от което тя би се срамувала, нещо, което да петни името й, трябва да се оттегли.

„Тя е избрана с най-много гласове, гласували са всички партии за нея. Надявам се до петък да има отговор от ЕК и ако те смятат, че това е опорочен избор или проблематичен, аз разчитам на нея да не залага проблеми в съдебната система в следващата година“, заяви Борисов.

Той днес разговарял с Марковска, която по думите на премиера е много разстроена, зле е със здравето, но го е разбрала.

Според премиера за първи път имало абсолютно прозрачна процедура за избор на съдии. По думите му процедурите са спазени и в момента, когато са искали да опровергае наречения от нея донос, не е имало такава възможност.

„Въпреки всичко аз я помолих да следи внимателно това, което казват в Брюксел. Тя е от 38 години в системата и не бива да се омаскарява човек, ако не е виновен“, смята Борисов.

„Ако е донос, много е грозно и обиждащо и може всеки човек да бъде злепоставен“, коментира още Борисов.

По-рано днес премиерът коментира пред „Стандарт“, че очаква официална информация от ЕК в какво точно обвинява Марковска.

ЕК пък потвърди, че изявленията на говорителя й Оливие Баи от миналата седмица за възможен допълнителен доклад за България представляват официална позиция.

На 31 октомври говорителят на Еврокомисията Оливие Баи съобщи, че е възможно Европейската комисия да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка преди документа, чието публикуване бе насрочено за края на следващата година. Баи прочете изявление в отговор на въпрос, свързан с избора на нови членове на Конституционния съд /КС/.

„Имаше сериозни твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу единия от двамата избрани днес от Народното събрание членове на съда“, отбеляза говорителят. „ЕК заяви многократно, че съдиите в КС трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност“, каза Баи.

Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси.

Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

След това пък шефката на правната комисия Искра Фидосова писа писмо на президента на ЕК Жозе Барозу, в което се опита да го убеди в „безукорната репутация“ на Марковска като магистрат.


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.