Пропускане към основното съдържание

Решението за Шенген - след доклада за Румъния, догодина

Решение за разширяването на Шенген днес не се очакваше заради последните дебати в някои държави от ЕС
Решение за разширяването на Шенген днес не се очакваше заради последните дебати в някои държави от ЕС и на фона на предстоящата мисия на ЕК в Румъния в навечерието на предстоящия доклад за страната по механизма за сътрудничество и оценка. Това заяви пред български журналисти в Люксембург вицепремиерът Цветан Цветанов, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.


Цветанов уточни, че мисията на ЕК в Румъния, подготвяща доклада, се очаква да приключи през ноември, а след публикуването на документа през декември тази година или януари догодина се очаква разширяването на Шенген да залегне като точка с взимане на решение от Съвета.

С колегата от Румъния взехме думата, за да заявим, че толкова време, след като сме изпълнили всички изисквания и сме надградили много от установените стандарти за членство в Шенгенското пространство, дори охраняваме по-добре границите от някои "стари членки" на ЕС, чакаме политическото решение, добави Цветанов. Той отбеляза, че няма заложени нови мерки за приемането на България и на Румъния в Шенген.

За голямо съжаление станахме жертва на вътрешнополитическите дебати в някои европейски страни, коментира той. Колегите споделят мнението, че популизмът взима принципна позиция за отлагането на решения, които могат да предизвикат дебат в ЕС, допълни вицепремиерът.

По неговите думи съществува остър дебат в ЕС по повод свободния визов режим за гражданите на страните от Западните Балкани, особено Германия е тревожно настроена за увеличения брой на молбите за предоставянето на убежище на хора от този регион.

Позицията на България е за запазване на европейската перспектива на региона, отбеляза Цветанов. Той изрази очакването, че с механизма за наблюдение на тези държави и с предприетите от техните правителства мерки този проблем ще бъде решен и настоящият визов режим ще бъде запазен, заедно с европейската перспектива. Решение по този въпрос днес не бе взето, уточни Цветанов.

По повод обсъждането на темата за действия срещу тероризма вицепремиерът съобщи, че всички негови колеги се обединяват около мнението, че трябва да бъдат предприети допълнителни мерки за защитата на "меки" терористични цели, сред които обмяната на опит в предотвратяването и недопускането на подобни нападения.

Попитан за коментар по случая с изявленията на говорителя на ОДП-Варна Калинка Пенчева, вицепремиерът уточни, че е назначено дисциплинарно производство. По неговите думи след приключването на това производство и събирането на сведения от служителя и свидетели дисциплинарният орган ще даде предложение. Засега проверката продължава, Пенчева не е уволнена; би могла да бъде уволнена, когато приключи дисциплинарната проверка, заяви той.

Недопустимо е говорител и служител на МВР да използва подобна обидна квалификация спрямо когото и да било - български или чужд гражданин, коментира Цветанов по повод излъчените в национален ефир кадри, в които Пенчева определя конкретен гражданин като "селски глупак". Това е недопустимо и създава предпоставка за уронване на авторитета на институцията, посочи Цветанов. Когато проверката приключи, ще взема съответното управленско решение, поясни той.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.