Пропускане към основното съдържание

"Facebook слага край на мирните протести"

Преглед на печата за днес

Преглед на печата за днес
"Facebook слага край на мирните протести"
Facebook слага край на мирните протести и подобно на нелегалната БКП през 1944 г. поема курс на въоръжена борба, алармира на първата си страница днес вестник "Преса".

Вместо шмайзери обаче като основно оръжие е избрано павето. Призив за радикални действия пред парламента на емблематичната дата 10 януари отправиха в мрежата недоволни от правителството. "Българските "протести" са едно бездарно и безвкусно подражание на "цветните революции", категорично заявява от страниците на "24 часа" журналистката Велислава Дърева.


По думите й те не са родили гражданско общество, а причината е в техните ментори. "Тези режисирани протести ни върнаха назад с четвърт век и ние сме там, откъдето тръгнахме. И защо? Заради принципи? Заради някакъв "нов" морал? Няма нов и стар морал. С морала е като с таланта - или го имаш, или го нямаш. Всичко е заради властта. Защото Борисовци, Цветановци и обитателите на Реформаторската барака не могат да виреят извън властта. За тях властта е нещо повече от слънцето и въздуха", коментира Дърева.

Правителството е подготвило изцяло нов закон за държавните помощи, анонсира под глава "Сега". Една от причините за него е, че Европейската комисия скоро ще приключи голямото разследване на горските замени в България. Брюксел вероятно ще обяви заменките за противоречаща на европравилата форма на държавно подпомагане и ще издаде заповед за възстановяване на облагите.

След произнасянето на комисията София трябва много бързо да вземе съответните мерки, в противен случай казусът ще бъде предаден на Европейския съд в Люксембург, който може да наложи гигантски глоби на страната ни. Оказва се обаче, че България, която вече 7 години е членка на ЕС, все още няма ясен и работещ механизъм, по който държавата да събира неправомерно дадени помощи. От догодина етикетите на месото ще трябва да съдържат подробна информация за произхода на животното.

Според нов еврорегламент, който влиза в сила от 1 април 2015 година, търговците ще трябва да обозначават в коя държава животното е расло, както и къде е заклано, съобщава на първа страница "Труд".

Грипът тази зима държи болните в тоалетната. Освен обичайните симптоми - високо температура и кашлица, той предизвиква и диария, подчертава "Телеграф". Ако попаднете в стая с болен, повален от грип, който е в напреднала фаза, чрез кихане или кашляне и вие може да се заразите дори от разстояние от 4 метра, допълва "Труд".

Бебе на 4 месеца без ЕГН, собствено име и български акт за раждане живее в детската клиника на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора от 10 ноември 2013 г. В болницата лекари, сестри и студенти събират пари за мляко, дрехи и памперси на бебето без малко име. Не могат да го изпишат, защото не са го записали. Не могат да го предадат на дом "Майка и дете", защото то няма документи. Не могат да го дадат за осиновяване, защото майка му не е дала съгласие, а е заминала за Гърция, разказва "24 часа".

"Резултатите по европейските програми за 2013 година са повече от добри." Тази равносметка прави в интервю за "24 часа" депутатът от БСП Димчо Михалевски. За следващия програмен период ще трябва да се осигури по-голям буфер в бюджета. "Предстои ни усвояване от 46 процента, то ще изисква свеж ресурс, които да е ликвиден, да е наличен", допълва Михалевски. По думите му в края на 2013 г. усвояването на евросредствата е най-добро - около 61 процента е по "Човешки ресурси". На второ място е "Регионално развитие", а на последно - "Околна среда" с 42,5 процента.

БЕХ започва преговори с "Уестингхаус" за финансовия модел да изграждане на Vтт блок на АЕЦ "Козлодуй". Новината съобщава за "24 часа" шефът на централата Иван Генов. Има вариант 70 процента от финансирането да е от американската Ексимбанк. За останалите 30 има различни варианти, сред които е и японската корпорация "Тошиба".

Новата цена на билета за градския транспорт в София се очаква да стане ясна през февруари, отбелязва "Сега". "Все още не знаем с колко ще поскъпне билетчето за градски транспорт", уточнява в интервю за "Новинар" Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта на Столичната община.

"В момента екип работи по цялостна концепция за нова тарифна политика в София. Тя не е насочена единствено към възможността за увеличение на билетчето за единично пътуване, а по-скоро към създаването на нови видове превозни документи или комбинация от тях, които да бъдат максимално изгодни и привлекателни за хората
и тези жители на града, които използват често градския транспорт", посочва Христов.

"Сега" прогнозира: 2014 г. ще е нулева за пътната инфраструктура у нас. Нито един голям обект няма да започне да се строи заради липса на готови проекти, въпреки че държавата има две структури, които се занимават с проектиране - новото МИП. Така страната започва новия програмен период 2014-2020 г., което ще отложи усвояването на евросредствата най-рано за 2015 г.

Американска система за ранно предупреждение при земетресения, цунами и наводнения засича с голяма точност предстояща опасност от природни бедствия. В момента изобретението, използващо GPS технология и други сензори, е подложено на изпитания в реална среда в Южна Калифорния, подчертава на първа страница "Новинар".

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.