Пропускане към основното съдържание

На Йордановден християните се мокрят в реката за здраве

Над 100 хиляди българи имат имен ден

На Йордановден християните се мокрят в реката за здраве
Йордановден
Днес православната църква отбелязва Йордановден, или Богоявление. Празникът ознаменува покръстването на Исус в река Йордан от Йоан Кръстител. Според библейската легенда в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Оттук и названието на празника.


Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Денят е известен още като Кръстовден, Водици и Водокръщи. Отново според народните вярвания е добре всеки да се измие в реката, за да е здрав през годината.

Традицията повелява всички да участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура във водата за кръста. Който го извади, е честит и здрав през цялата година. От ритуалните пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

На Йордановден празнуват Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa. Над 100 000 българи са именници тази година. Най-много са мъжете с името Йордан - 54 000, а жените с името Йорданка - 41 000. Богдан и Богдана са съответно 4 100 и 3 500, съобщиха от НСИ. Традиционно организираният от Столична община празничен водосвет и ритуала по хвърлянето на кръста в езерото в кв. Дружба ще бъде подкрепен от Българския червен кръст (БЧК). Спасителни лодки и екипи на БЧК ще са в езерото, а доброволци ще раздават топли напитки на гостите и на зрителите на водосвета, съобщиха от организацията.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се проведе пред паметника на Незнайния воин в София, съобщиха от Министерството на отбраната. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на освещаването, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Росен Плевнелиев ще приеме почетния караул на площад "Свети Александър Невски" и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.