Пропускане към основното съдържание

Финансовият министър приземи очакванията от бюджета; Наказателна отговорност за картел; България е на път да изтегли нов външен заем...


Преглед на печата на 8 април

Наказателна отговорност за картел
"Финансовият министър приземи очакванията от бюджета", съобщава "Сега". Икономиката ни ще расте съвсем слабо и през следващите 3 години, българите няма да се замогнат. Това става ясно от средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г., подготвена от Министерството на финансите.


Заплатите в бюджетния сектор ще бъдат почти замразени. Минималната заплата според прогнозата на МФ ще се качи от сегашните 310 на 330 лева през 2014 г., а през двете следващи години ще е 350 лева. През 2013 г. ръстът на брутния вътрешен продукт ще е само 1% и до края на периода икономиката бавно ще набира темпо, е записано в средносрочния документ. Под ръководството на служебния министър Калин Христов финансовото ведомство е свило предишната прогноза, която обещаваше почти двойно по-голям ръст на БВП за тази година - 1.9%. В резултат на приземените очаквания са направени и сериозни промени в рамката на бюджет 2013 - МФ е намалило приходите с цели 400 милиона лева и съответно с толкова е окастрило и разходите, за да не се получи по-голям дефицит в хазната от планирания. Предстои тригодишната прогноза да бъде обсъдена от правителството.

Само година-година и нещо след изборите държавата ще бъде в състояние на банкрут - в държавния бюджет няма да има пари за пенсии и социални разходи. Това прогнозира бившият заместник-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски в коментар, пише "Дума". Българите платиха цената на т.нар. фискална стабилност, която се оказа илюзорна. Според Михалевски не е истина, че държавата е била пред банкрут 2009, 2010 и 2011, когато Борисов натрупа много дефицити, които Дянков покриваше за сметка на два съществени ресурса. "За първи път държавата не можа да събере необходимите данъци, които икономиката произвежда, защото държавата и ГЕРБ провеждаха политика на отклоняване на тези приходи от бюджета. Това ставаше чрез контрабандата, чрез покровителстване на сивата икономика и чрез масирано покровителстване на източването на ДДС", обяснява бившият депутат от ПГ на "Коалиция за България" в 41 НС. Изданието обяснява нежеланието на служебното правителство да разкрие наследството, което е получило от ГЕРБ, като подсигурена солидна глътка въздух за тази партия с констатацията: "Ревизията невъзможна !"

"Глад за служители със скандинавски езици", отчитат фирмите у нас, съобщи за "Новинар" шефът на Manpower за България, Сърбия и Хърватия Надя Василева. Наблюдава се и един любопитен парадокс - търсят се експерти, които не съществуват на пазара на труда у нас, обясни Василева. Според нея често и предлаганата заплата не отговаря на длъжността и затова остават свободни работни места. Експертите, които владеят шведски, датски и норвежки език, са сред най-търсените кадри от работодателите. Търсят "с лупа" IT специалисти с 5-годишен опит.

"Наказателна отговорност за картел", обяви като реална възмездителна мярка в интервюто си за "24 часа" председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Участието в картел е престъпление, което се преследва по общия ред в повече от половината страни - членки на ЕС. "КЗК няма нужда от повече правомощия, а от модерна техника, за да не могат проверяваните предприятия да укриват информация от нас. Наказали сме всички ЕРП-та със сериозни глоби, като най-високата бе над 3 млн. лв.",подчертава г-н Николов. Всекидневникът съобщава и за това, че поне 100 ръководители на български дипломатически мисии зад граница - посланици, генерални консули и временно управляващи посолства, са заплашени от 1 500 лв. глоба, след като на 09. 04.2013 г. изтича крайният срок за декларации по Закона за публичност на имуществото. Дипломатите бяха уведомени на 1 април за това и реално имаха само 9 дена, за да подготвят документацията си за изпращане в Сметната палата, без никой да съобрази, че няма как да се върнат до България, за да представят пълния набор от необходимите документи.

"Капитал Daily" представя като: "Бавно - събуждането на икономиката у нас". Още три години ръстът й ще е слаб, а безработицата ще остане висока. Причините за този процес са комплексни. От една страна - възстановяването на европейската икономика продължава да е несигурно, а до голяма степен от него зависи и развитието на българския износ. От друга - очакванията са за бавно възстановяване на пазара на труда в страната, а това означава и слабо вътрешно търсене. Единната данъчна сметка продължава да затруднява бизнеса, коментира изданието. Фирмите все още не могат да направят справка как точно се разпределят средствата, които плащат на държавата.

"България е на път да изтегли нов външен заем", предупреждава "Преса", като уточнява, че решението за това може да се вземе само от следващия редовен кабинет. От 2003 до 2011 г. съвсем бяхме забравили какво е да искаме кредити от чужбина.

Причина за новия борч е необходимостта да се платят задълженията по емисията "Милен Велчев" от 2003 г. Договорени са над 80% от евросредствата за заетост. С пари от ЕС са получили работа над 83 000 българи. От 2007 г. Агенцията по заетостта (АЗ) е изпълнила 38 схеми за обучение и осигуряване на работа, обясняват пред "Монитор" от агенцията.

С терминологична дерматологична експресивност "Сега" очертава лицето на изборните документи като: "Листи 2013 - подмладяване, граждански лифтинг и безразборни връзки". Партиите предпочетоха лоялността пред почтеността и подготвиха почвата за безпринципни следизборни коалиции. Рязко подмладяване на кандидатите за депутати в сравнение с предишни избори се наблюдава в новите листи на партиите и коалициите. Снижаването на средната възраст на кандидатите става за сметка на "старите лица", които се оттеглиха къде доброволно, къде зорлем. ДПС за първи път е без Доган, който бе 7 поредни мандата в парламента.

За сметка на това скандалният бивш депутат и медиен магнат Делян Пеевски бе възнаграден с водачеството на две листи на движението - в Стара Загора и Пазарджик. "България на гражданите", която претендира да е в състояние да сложи край на досегашния политически картел, има за водачи на листите си бивши членове на СДС и ДСБ. В БСП намериха приют "граждани", подкрепяли по две-три други партии досега, като левицата се раздели с голяма част от бившите си министри от онова време - Румен Овчаров, Румен Петков, Емилия Масларова, Асен Гагаузов, Петър Димитров и др. ГЕРБ демонстрира чрез посочените си кандидати - лоялност и провинциална интелигентност. "Атака" представя неуспели кандидат-кметове и журналисти. РЗС - ченгета и бизнесмени.

10% плосък данък, връщане на ДДС в 7-дневен срок и работа, работа, работа. Тези три основни послания на ГЕРБ за изборите издигна Бойко Борисов вчера. 15 000 партийни активисти се събраха в зала "Арена Армеец" в София, за да чуят лидера си, информира "24 часа". "Всички искат и ние да обещаем нещо. Не мога да го направя. Знам, че ще работим от сутрин до вечер, ще строим, ще има ниски данъци, а всяка пара, която идва допълнително, ще отива за пенсии", каза Борисов. Той определи като нереализируеми обещанията на левицата за откриване на 250 хил. работни места и вдигане на доходите с 40%. Борисов попита кой ще дърпа конците на Пламен Орешарски, когото БСП посочи за свой премиер, защото "той е минал през много партии"."ГЕРБ не само похарчи наследството, а и задлъжня", е преценката отговор на Пламен Орешарски, министър на финансите (2005-2009) и настоящ кандидат от листите на БСП, споделена пред"24 часа". "На новия кабинет ще му се наложи да спасява не само социално слабите, но и всички останали. Винаги ме е забавлявалоархаичното разграничение на ляво и дясно,което още върви у нас. А светът е друг. В напредналите страни тържествува прагматизмът над всякакви идеологии. Не виждам нищо драматично в това най-високите доходи да се обложат с малко по-висока ставка и да се облекчат най-ниските. Защото Фридман казва, че ако установите върховенство на закона, няма как да останете бедни", обясни г-н Орешарски, приел да бъде премиер на страната, ако БСП спечели предстоящите избори.

В интервюто си за "Стандарт" лидерът на БСП Сергей Станишев обещава: "Ще освободим милиони българи от данъци, като въведем нулева ставка за доходите до нивото на минималната работна заплата. В предишния мандат изпълнихме над 90% от обещанията си. Борисов нито ще има цялата власт, нито ще управлява. Няма да ниизплашат със социологически прогнози!", заключава Станишев.

"Мешерето ще се бори с купуването на гласове", обеща Христо Младенов, след като беше избран за приор и оглави Съвета на старейшините на Великото ромско мешере, пише "Труд". Това щяло да стане, като с подставени лица бъдат разкрити търговците на гласове и техните поръчители, които после ще бъдат предадени на медиите и властите. Ромската неформална организация, сочена за съд в сянка, излезе на светло за първи път вчера, като организира конференцията си в столичния хотел "Шератон". В залата бяха представители на мешерето на всички области на България.

"Да изберем управници със страх Божий", призовава от страниците на "Труд" Негово Светейшество патриарх Неофит. "Трябва да знаем, че правото на свободен избор, освен признак за демократичност в едно общество, е и най-съвършеният дар, даден от Бог на човека. Най-големият актив на БПЦ е нейното паство. Обществото само ще спечели, ако децата учат "Религия", сподели разбиранията си за същностното на деня Негово Светейшество.

"Далаверите в енергетиката няма да бъдат наказани с изрезки от вестници", заявява заглавието на анализа на "Сега". Обвиненията на прокуратурата срещу ЕРП-тата, ДКЕВР и неизвестни представители на икономическото министерство едва ли ще издържат в съда. Ще се получи - много шум за нищо. Попретоплената постна манджица, която ни сервираха от прокуратурата, с гарнитура от увъртени юридически термини, наистина не е нищо повече от отдавна прочетен и безкрайно остарял вестник. Прикрита зад социална загриженост и борба за справедливост, "проверката" вероятно има за цел или да убеди масовата публика, че прокуратурата е добрият независим играч, или да оневини бездействието на управляващите в последните четири години.

Изводите всеки да си направи сам. ЧЕЗ влага още 1,1 млн. лв. в електроразпределителната мрежа на Западна България през април, информира "24 часа". С новата идея, спестяващите ток клиенти да бъдат бонусирани с 20% по-ниска цена, от определената от ДКЕВР, ще се намалят сметките на 300 000 семейства, прогнозира Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация - София". "Настояваме междинните отчети през декември и януари да не се плащат от домакинствата",подчерта г-н Цветанов. "Топлофикациите - без ограничения за производство на ток", известява "Капитал Daily". Прогнозите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) предвиждат потреблението на енергия да остане ниско.

Язовир "Доспат" прелива, а водите му се отвеждат към язовирите "Въча" и "Цанков камък". В Източнобеломорски район това засега е единственият преливащ язовир. Няма риск от преливане на реките Марица и Тунджа, съобщава "Дума". Очаква се най-високото ниво на река Марица да бъде достигнато след 9 април в района на Пловдив, Първомай и Харманли, но въпреки това новото ще бъде около код "жълто". Най-голямо количество валежи до 15 ч. вчера са паднали в Пазарджик и в Пловдив. И днес валежите ще продължат, като на места ще бъдат значителни - до 50л/кв. м. Особено сложна ще е обстановката в Рило-Родопската област, където действа код оранжев за опасни явления."24 часа" информира за преливане на Дунав при Лом. Само 60 см от кейовата стена делят реката от града. Вече са наводнени крайбрежният парк и подстъпите на порт Лом.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) започва мащабна проверка на системите за контрол над обществените поръчки във всички страни членки на ЕС. Целта е да се изяснят порочните практики при търговете, които допринасят за увеличаване на корупционните практики. Това съобщиха за "Труд" от Камарата на строителите в България. ОЛАФ на практика прави голяма анкета, като е изискала от браншови организации пълна информация за начина, по който във всяка държава се обявяват търговете за поръчките, в които участват европейски пари, начина, по който са организирани процедурите, критериите за подбора, изпълнението на тръжните условия и т.н.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.