Пропускане към основното съдържание

Да се приготвим за предизборна кампания

За доверието на избирателите ще се борят 38 партии

За доверието на избирателите ще се борят 38 партии
От 12 април започва предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 12 май. За доверието на избирателите ще се състезават общо 38 партии и седем коалиции, регистрирани в ЦИК, предаде БТА.


Кандидатите за народни представители в партийните листи са 7200, те ще се борят за 240 места в 42-то Народно събрание. Регистрирани са двама независими кандидати за депутати - Иван Стоянов Славков във Варна и Жоро Петров Ничев в Плевен, проверяват се подписите за регистрация на Октай Енимехмедов в Бургас.
Протестиращите ще бъдат представени в листи на различни политически формации.

По закон предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден. С решение на ЦИК тя ще приключи в 24.00 часа на 10 май. Кампанията се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез медиите.Предизборните събрания са публични, а за реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на МВР, посочват от ЦИК.

По закон, не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции, както и 24 часа преди вота и в самия изборен ден.

От комисията информират, че кандидатите за народни представители и партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за предизборната кампания.

По информация на ЦИК, досега като наблюдатели на вота на 12 май са регистрирани шест български неправителствени организации с общо 127 наблюдатели, както и 27 наблюдатели на ПАСЕ и четирима на ПАЧИС.

На предстоящите избори ще се гласува с интегрална бюлетина, с дължина около метър. Досегашните управляващи от ГЕРБ отиват на изборите под мотото "Имаме воля", а Коалиция за България - под мотото "Да върнем България на хората".

"С ДПС за свободна и сигурна България" е логото на Движението за права и свободи, които ще обявят в събота слогана на кампанията си, определен след конкурс. "Атака" влиза в предизборната кампания с призива "Да си върнем България". Коалиция "ДСБ-БДФ" тръгва към избирателите с "Три стъпки за по-добра България. Има изход, има път напред". Коалиция "Съюз на демократичните сили" ще обяви мотото си при откриването на кампанията си в неделя, а РЗС - днес.

Партия "Движение България на гражданите" казва "ДА на нормалността!", а кампанията на Коалиция "Център - свобода и достойнство", в която влизат НДСВ и партията с председател Корман Исмаилов, ще бъде под мотото "Бъди в центъра". ГЕРБ, "ДСБ-БДФ", "България на гражданите" и РЗС откриват предизборните си кампании днес, а на 13 април, това ще направят Коалиция за България и ДПС. "Атака" и Коалиция "СДС" ще поставят началото на кампаниите си в на 14 април.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.