Пропускане към основното съдържание

Десетки българи замесени в Офшорлийкс


Имало цяла верига на заговор, а обемът информация бил огромен

Десетки българи замесени в Офшорлийкс
В пакета банкова информация на собственици на активи в офшорни зони, разкрит вчера от Международния консорциум на разследващите журналисти, се съдържат няколко десетки български имена, свързани с компании, чрез които се укриват доходи. Това заяви пред bTV Стефан Кандеа, от Румънския център за разследваща журналистика, които боравят с данните за Източна Европа от пакета, станал известен като „Офшорлийкс”.


На въпрос дали от целия пакет данни може да се пресее информация за суми или имена на българи, които имат такива офшорни сметки, Стефан Кандеа обяснява, че „целият набор информация се отнася до компании, не до банкови сметки”.

„Системата работи паралелно. Хората регистрират предприятия в тези офшорни зони, след което разкриват банкови сметки на името на тези компании във финансови центрове като Кипър, Швейцария, Обединеното кралство или САЩ. Цялата информация не стои на едно и също място. Има няколко десетки български имена, но пак казвам, има много компании. Някои (хора) например откриват компании, да речем в Кипър, но като отидете в Кипър, разбирате, че зад тази компания стои, друга, която е регистрирана в Лихтенщайн или на друго място. Има цяла верига на заговор и не можем просто да кажем това са всички българи или това са всички румънци, замесени в това”, разказва румънският журналист.

Според Стефан Кандеа понякога става въпрос за „хора които използват „активи” от България, но има и хора, които са българи, но не използват българското си гражданство, какъвто е случаят с всяка друга страна”.

Румънският журналист уточнява, че обемът информация е огромен и ще отнеме седмици, дори месеци, докато бъде обработен напълно, но най-ранните резултати могат да се очакват в близките седмици.

Информацията, с която борави Международният консорциум на разследващите журналисти се съдържа в хард-диск с 25 гигабайта памет. Пакетът данни съдържа имена на акционери в офшорни компании и др. предприятия, сред които има известни имена като близък приятел на френския президент Франсоа Оланд, бивш финансов министър на Монголия, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и цялото му семейство и др.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.