Пропускане към основното съдържание

Заплатите в държавния сектор с 50 лв. по-високи от частния

Средното възнаграждение в обществения сектор е 791 лв., докато в частния е 740 лв
Държавата плаща с 50 лв. по-високи заплати в сравнение с частния сектор, пише „Монитор“. Средното възнаграждение в обществения сектор е 791 лв., докато в частния е 740 лв., показват последните данни на НСИ.


Според тях заплатите в частната сфера се увеличават по-бързо, но все още не могат да догонят тези в обществения сектор. „През третото тримесечие на 2012 г. реалният ръст на заплатата в частния сектор е бил 6,1%, докато в обществения – 1,1 на сто“, отчете Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

В някои браншове разликата в сумите дори надхвърля 50 лв. Най-чувствителна е в сферата на добивната промишленост. Миньорите, които се трудят в държавни предприятия, получават средно по 1826 лв., докато тези, които работят в частни мини, взимат със 772 лв. по-малко.

Заетите в сектор „Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ“ пък получават средно по 1523 лв. В държавните компании възнагражденията са с 539 лв. по-високи и достигат 1795 лв.

Данните показват, че финансисти и застрахователи трябва да се насочат към държавната работа, ако искат да получават повече пари. В обществените структури тези специалисти получават средно по 1733 лв., докато в частна фирма биха взимали 1413 лв.

Както “Монитор” писа, експертите отчитат все по-засилен интерес на младите българи към службата в държавната администрация. Експертите обясняват възродилото се желание с факта, че държавната работа се възприема като сигурна. Най-търсените чиновници са юристите. Възнагражденията, които държавата предлага на тези кадри обаче, са с 275 лв. по-ниски в сравнение с частните кантори. В сферата на информационните технологии шефовете от частния сектор са далеч по-щедри. ИТ експертите в тези компании печелят 2 пъти повече от колегите им, които работят в обществени фирми.

Данните на НСИ показват още, че над 1,4 млн. българи работят в частния сектор, докато в обществения те са почти 550 000. Експертите обаче отчитат, че през деветмесечието на 2012 г. в обществената сфера новоназначените са повече, отколкото в частната.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.