Пропускане към основното съдържание

Надеждата Гърция да си осигури транша все по-голяма

Надеждата Гърция да си осигури транша все по-голяма
Гръцкият премиерът Андонис Самарас утре отива на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел с надеждата да постигне две фундаментални цели за своя кабинет - да осигури изплащането на следващия транш от 31.5 млрд. евро през ноември и да получи разсрочване на гръцкия дълг, коментират наблюдателите в гръцката столица, цитирани от БТА.


Налице са положителни индикации за реализирането на тези две цели, след като късно снощи правителството в Атина се е споразумяло с пратениците на тройката кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд по пакета от нови мерки за икономии в размер на 13.5 млрд. евро.

Това е станало след дълги телефонни разговори между тримата коалиционни партньори - премиера Андонис Самарас и лидерите на другите две партии в управляващата коалиция - Евангелос Венизелос от ПАСОК и Фотис Кувелис от Демократичната левица ДИМАР.

Споразумението е било постигнато след взаимни отстъпки между преговарящите страни по спорните проблеми, свързани с трудовите отношения, и се оценява като значимо "оръжие" в ръцете на гръцкия министър-председател с оглед на двете срещи на върха - днешната в Букурещ на Европейската народна партия (ЕНП) и утрешната на Европейския съвет в Брюксел.

Според публикации в печата "тройката" е приела исканията на гръцката страна в трудовия сектор, а именно - за запазване на някои надбавки към заплатите и на обезщетенията при уволнения. Финансовият министър Янис Стурнарас и представителят на МВФ Пол Томсън заявиха, че за първи път е бил отбелязан "значителен напредък" в преговорите.

Анализаторите в Атина изказват надежда, че на утрешната среща на Европейския съвет в Брюксел ще бъде взето позитивно за Гърция решение и че премиерът Самарас ще успее да осигури гаранции от европейските лидери, че ако споразумението мине през гръцкия парламент, международните кредитори ще изплатят следващия транш на Гърция и ще бъде прието нейното искане за удължаване на срока с две години до 2016 г. за осъществяване на реформите.

Гръцкият министър на финансите преди дни обяви, че след като "тройката" изготви своя доклад за Гърция, Еврогрупата ще заседава отново – най-вероятно в края на този месец или най-късно в началото на ноември – и ще даде формално зелена светлина за отпускането на 31,5 млрд. евро на Гърция, а веднага след това пакетът от нови мерки за икономии ще бъде придвижен за гласуване от гръцкия парламент.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.