Пропускане към основното съдържание

Wall Street взема превантивни мерки срещу краха на еврото

Wall Street взема превантивни мерки срещу краха на еврото
Банките на Wall Street все повече се подготвят за евентуално излизане на някоя от задлъжнелите страни от еврозоната, предава Financial Times. Поради тази причина съветват контрагентите и кредитополучателите си да преструктурират договорите си или да се ориентират към друга банка.
Американските банки използват хеджиращи стратегии като кредитни суапове, за да намалят нетната си експозиция към проблемните страни от еврозоната. Също така те прилагат конкретни мерки, за да се презастраховат, че ако някоя страна напусне еврозоната, няма да им се наложи да приемат плащания в обезценени валути като драхми или песети.

Проблемите в еврозоната са с най-висок приоритет сред управителите на американски банки. Влошаването на кризата на Стария континент миналото лято предизвика силни колебания в цените на акциите на щатските банки. Това накара американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (Securities and Exchange Commission - SEC) да поиска от тях в по-голяма степен да разкрият свои активи в Испания, Гърция, Италия, Ирландия и Португалия. Нито една от банките не коригира драстично експозициите си спрямо петте проблемни страни, залагайки на това, че брутните позиции, които варират от 5.4 млрд. долара в Morgan Stanley до 20 млрд. в JPMorgan Chase, са управляеми.

Машинациите в еврозоната обаче продължават да оказват негативно влияние върху кредитните институции в САЩ. Миналата седмица форекс пазарите и фондовите борси бяха завладени от спекулации, свързани с това дали президентът на ЕЦБ Марио Драги ще предприеме по-агресивни действия за справяне с кризата, което предизвика допълнителни сътресения в цените на американските акции.

Николета Венцеславова

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.