Пропускане към основното съдържание

Плевнелиев: Германия не си е променила отношението към нас за Шенген

Няма индикации за промяна на позицията на Германия спрямо българските институции за присъединяването ни към Шенген.


Така президентът Росен Плевнелиев коментира изказването на вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих, че сме без шанс за приеването ни, както и на Румъния, до края на годината, съобщи БНТ.

Държавният глава е убеден, че страната ни е изпълнила всички критерии. Плевнелиев подчерта, че подкрепя двуетапния модел на присъединяване.

„Вярваме, че България ще получи позитивна оценка. Убедени сме, че двуетапният план е правилен и също така очакваме една коректна оценка на нашите усилия.

България се справя блестящо и пази шенгенските граници по един не по-лош начин, да кажем много по-добър от много други държави“, заяви Плевнелиев.

Той подчерта, че с оглед на кризата с бежанци от Гърция на юг и изток, в интерес на България е първо да влезем с въздушните и морски граници, а след това със сухопътните.

Той очаква на съвет на министрите на външните работи всички 27 държави-членки да изложат своите аргументи, но неизбежно България вървяла ръка за ръка с Румъния.

Плевнелиев поднесе цветя пред паметника на Илинденско-Преображенската епопея край Разлог - по повод 109-та годишнина от въстанието, както и събора "Пирин пее".

Заради събора през целия ден движението на автомобили беше пренасочвано по обходен маршрут.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.