Пропускане към основното съдържание

"Ню Йорк таймс": Медиите в България се борят да бъдат независими

Европейската комисия обеща внимателно да следи свободата на медиите в България
Европейската комисия обеща внимателно да следи свободата на медиите в България, където конкуриращи се политически и бизнес групировки контролират водещи информационни организации и ги използват, за да прокарват интересите си, пише в кореспонденция от София вестник "Ню Йорк таймс".


Нели Крус, еврокомисарят за телекомуникациите, отговаряща за медийната политика и регулация, каза, ще поиска да се срещне с най-важните играчи при посещението си през септември в София, твърди вестникът. В имейли Крус е заявила, че е запозната с все по-големия брой информации за ограничаване на свободата на медиите в България. "Чела съм и за насилие и смъртни заплахи срещу журналисти. Това буди тревога", цитира я американското издание.

Повече от две десетилетия след падането на комунизма България, която през 2007 г. влезе в ЕС, все още води борба да изгради силни и независими медии, пише "Ню Йорк таймс".

Цитирани са изводи от доклад на Организацията на медиите в Югоизточна Европа (SEEMO), според който повечето журналисти в България приемат като част от журналистиката съобразяването с бизнес интересите на собствениците на медии и премълчаването на всяка информация, която може да бъде изтълкувана като вредна.

При посещение на експерти на SEEMO през април в София български издатели и журналисти казаха, че бизнес и политическите интереси предопределят какво могат да пишат журналистите и как отразяват някои теми и обществени фигури, пише "Ню Йорк таймс".

Цитирано е мнението на медийния анализатор от Лондон Мариус Драгомир, че нещата вероятно ще се влошат с наближаването на изборите догодина и че двете големи медийни групировки (Нова българска медийна група на Ирена Кръстева и консорциумът на Огнян Донев, Любомир Павлов и Христо Грозев, издаващ "Труд" и "24 часа") се готвят за изборите и сегашният им конфликт е само началото на медийна война, пише БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.